Iohannis, după decizia referitoare la numirea conducerii ÎCCJ: Lucrurile trebuie clarificate; o să mă implic constituțional

Iohannis, după decizia referitoare la numirea conducerii ÎCCJ: Lucrurile trebuie clarificate; o să mă implic constituțional

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, întrebat cu privire la decizia Comisiei speciale parlamentare privind legile Justiției ca șeful statului să nu mai poată refuza numirea președintelui și vicepreședinților Înaltei Curți de Casație și Justiție, că lucrurile trebuie clarificate și că se va implica în mod constituțional, corect.

"O să fie tot felul de chestiuni votate, în tot felul de comisii. Până la urmă, lucrurile trebuie clarificate și trebuie lămurite și o să mă implic constituțional corect în acest parcurs", a afirmat Iohannis, la Bruxelles, unde participă la Summitul Parteneriatului Estic.

Anterior, el a comentat și decizia de abrogare a prevederii potrivit căreia putea refuza o singură dată numirea magistraților. "Este o încercare nepotrivită și nu va rămâne așa. (...) Am de gând să fac tot ce poate să facă președintele într-un parcurs legislativ prevăzut în Constituție", a spus șeful statului.

Comisia specială parlamentară privind legile Justiției a decis vineri că șeful statului nu poate refuza numirea președintelui și a vicepreședinților Înaltei Curți de Casație și Justiție.

"Președintele și vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt numiți de către președintele României, la propunerea CSM — Secția pentru judecători—, dintre judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiției care au funcționat la această instanță cel puțin doi ani și nu au fost sancționați disciplinar în ultimii trei ani. Președintele României nu poate refuza numirea în funcțiile de conducere prevăzute la alin. 1" — sunt modificările făcute de comisie la Statutul judecătorilor și procurorilor.

În prezent, legislația în vigoare spune că președintele nu poate refuza numirea în aceste funcții decât motivat, aducând la cunoștința CSM motivele refuzului.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

2 Ultimele informații certe

3 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!

4 Ăsta e șef pe la „Doi ș’un sfert”

5 Da, e fata lui Țiriac! / Voi realizați că miliardarul s-a dus cu Laurette la Mamaia?