Iohannis, după votul împotriva aderării României la Schengen: Profund nedreapt pentru țara noastră

Iohannis, după votul împotriva aderării României la Schengen: Profund nedreapt pentru țara noastră

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că decizia Consiliului JAI împotriva aderării României la Schengen, pe fondul opoziției austriece, este profund nedreaptă, arătând că aderarea la spațiul de liberă circulație european este obiectivul țării.

Președintele a subliniat că aderarea la Schengen este ovbiectivul țării FOTO Arhivă

În urma votului dat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, în Consiliul JAI, pe 8 decembrie, șeful statului român, Klaus Iophannis a punctat că „lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români”, subliniind că „România merita să primească un vot favorabil”, lucru confirmat „datele solide” și „rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene”.

„Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a mai transmis Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai subliniat că „România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum”

Președintele României a mulțumit „tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european”.

„Dragi români, România nu se oprește aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, le-a transmis șeful statului românilor privind votul dat împotriva aderării la Schengen a României.

Vot împotriva aderării României la Schengen în Consiliul JAI

Consiliul JAI nu a putut da un vot unanim privind primirea României și Bulgariei în Schengen, fiind înregistrate două voturi împotriv ă, ale Austriei și Olandei. Olandezii au explicat în minută că susțin țara noastră, dar votul a fost comun.

Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne, a precizat, după Consiliul JAI: „Mă adresez cetățenilor României și Bulgariei. Voi meritați să fiți membri deplini în Schengen, să aveți acces în zona de liberă circulație Schengen. Aveți susținerea puternică a majorității statelor membre ,a președinției cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene. Sunt dezamăgită și împart această dezamăgire cu românii și bulgarii. Vom continua să facem pași în continuare, Sunt convins că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat și va fi prioritatea mea (...) Când vorbim de Bulgaria și România, nu suntem uniți, iar asta ne face slabi”,

Ministrul de Externe al Cehiei a precizat: „România și Bulgaria sunt gata să fie membre ale Schengen și le mulțumesc pentru toată munca lor, pentru ce au făcut. Sunt convins că timpul lor va veni curând, sunt recunoscător și sunt sigur că președinția suedeză este gata să continue munca noastră și să discute despre aceste subiecte: lărgirea Schengen, despre România și Bulgaria”.

Austria a continuat astfel să se opună , în ciuda susținerii europene pentru accederea României.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...