Iohannis: E păgubos pentru România să rămânem în logica risipitoare; e nevoie de stimularea producţiei şi antreprenoriatului în agricultură

Iohannis: E păgubos pentru România să rămânem în logica risipitoare; e nevoie de stimularea producţiei şi antreprenoriatului în agricultură

România beneficiază de un potenţial uriaş în agricultură, iar în acest domeniu este nevoie de stimularea producţiei şi a antreprenoriatului, a fost mesajul transmis miercuri de preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia evenimentului organizat de Federaţia Naţională Pro Agro, la Poiana Braşov.

"România beneficiază de un potenţial uriaş în agricultură, care este însă insuficient valorificat şi departe de a primi sprijinul de care are nevoie. Avem datoria să transformăm acest potenţial, în mod inteligent şi durabil, într-un adevărat atu naţional. La începutul secolului trecut eram cunoscuţi drept 'grânarul Europei', iar în prezent suntem importatori neţi de produse alimentare. Este un fapt greu de acceptat, în condiţiile în care ţara noastră deţine a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă din Uniunea Europeană", spune Iohannis, în mesajul transmis de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

El subliniază că agricultura este un domeniu cheie al economiei României şi care are nevoie de schimbări structurale profunde.

"O direcţie importantă trebuie să vizeze schimbarea statutului actual de importator net în domeniul agroalimentar. Pentru aceasta, însă, trebuie încurajate şi sprijinite lanţurile de producţie competitive, aici, în ţară", arată şeful statului.

Preşedintele Iohannis menţionează că, în anul 2017, pe fondul politicilor axate aproape exclusiv pe stimularea intensă a consumului, România a înregistrat un deficit comercial total de 13 miliarde de euro, din care 2 miliarde de euro este deficitul comercial rezultat din produsele agroalimentare.

"Este păgubos pentru România să rămânem în această logică risipitoare, orientată exclusiv pe termen scurt. Pentru a avea performanţe sustenabile în agricultura şi economia noastră, politicile economice trebuie axate, în principal, pe stimularea producţiei şi a antreprenoriatului, care să renască activitatea economică şi în mediul rural. Această orientare este esenţială pentru revigorarea satului românesc şi pentru prosperitatea comunităţilor rurale. Este deosebit de importantă încurajarea iniţiativei antreprenoriale în agricultură, în special din partea tinerilor", spune el.

Şeful statului precizează că trebuie gândite programe care să încurajeze reîntoarcerea familiilor de români din străinătate şi care să stimuleze investiţiile acestora în mediul rural.

"Prin încurajarea asocierii, prin promovarea agriculturii bio, prin sprijinirea înfiinţării de centre de colectare regionale pentru aprovizionarea reţelelor de retail cu produse româneşti, prin folosirea tuturor oportunităţilor oferite de fondurile europene, agricultura românească poate deveni un veritabil vector al dezvoltării noastre economice", arată Iohannis.

El menţionează că, în actualul exerciţiu financiar european, România beneficiază de peste 20 de miliarde de euro fonduri europene, care pot contribui la competitivitatea agriculturii româneşti şi la dezvoltarea mai echilibrată a zonelor rurale, dar că pentru aceasta priorităţile guvernamentale şi eforturile fermierilor trebuie să fie convergente.

"Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat proiectul de buget multianual al Uniunii Europene post-2020. România va susţine menţinerea unor alocări semnificative pentru Politica Agricolă Comună, care trebuie să rămână una puternică, echilibrată şi orientată către viitor, capabilă să ofere bunăstare tuturor cetăţenilor europeni", a adăugat Iohannis.

Şeful statului a salutat prezenţa preşedintelui PPE, Joseph Daul, la eveniment şi i-a îndemnat pe fermieri să folosească toate facilităţile pe care fondurile europene li le oferă.

"Vă încurajez să vă asociaţi pentru a deveni mai puternici şi să daţi, astfel, o nouă dimensiune agriculturii româneşti", a concluzionat preşedintele Iohannis. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /