Iohannis: Este nevoie de politici care să readucă economia şi finanţele publice pe direcţia echilibrului

Iohannis: Este nevoie de politici care să readucă economia şi finanţele publice pe direcţia echilibrului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că fostul Guvern a lăsat un deficit bugetar de 29 miliarde de lei şi a subliniat că este nevoie de politici ferme şi eficiente, care să readucă economia şi finanţele publice pe direcţia echilibrului şi a sustenabilităţii.

Şeful statului a participat la cea de-a XXVI-a ediţie a Topului Naţional al Firmelor, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

"În ciuda unei guvernări PSD dezastruoase - asta nu este din campanie, e din realitate - şi a numeroaselor piedici cu care v-aţi confruntat în ultimii ani aţi reuşit cu tenacitate să vă conduceţi afacerile şi să faceţi în continuare performanţă. Din păcate, însă, rezultatele remarcabile de la nivelul firmelor dumneavoastră nu indică şi consolidarea necesară de care România ar fi avut nevoie la nivel macro. Deficitele acumulate în ultimii ani par să devină ameninţătoare pentru perspectivele noastre de dezvoltare. Deficitul bugetar şi de cont curent în creştere demonstrează că PSD a dus România în direcţia greşită. De exemplu, fostul Guvern a lăsat la sfârşitul lunii octombrie un deficit bugetar de 29 miliarde lei, adică 2,8% din PIB, care a depăşit deja deficitul bugetar programat pentru întregul an 2019 - nici asta nu este din campanie, ci din date concrete", a spus Iohannis.

Potrivit preşedintelui, deficitul balanţei comerciale "a escaladat" şi s-a ajuns la o inflaţie "record".

"Iată unde au dus impostura şi diletantismul foştilor guvernanţi - asta e din campanie. De aceea, este nevoie de politici ferme şi eficiente, care să readucă economia şi finanţele publice pe direcţia echilibrului şi a sustenabilităţii. Misiunea Guvernului PNL de a găsi soluţii la problemele create de guvernele de dinainte nu va fi deloc uşoară. Sunt însă convins că vom face paşi importanţi în direcţia bună către România normală", a afirmat Klaus Iohannis.

El a adăugat că România are nevoie de un nou model de dezvoltare, care să se bazeze pe inovare, productivitate şi libertate economică.

"România antreprenorială trebuie să fie economia liberei iniţiative, care să genereze prosperitate economică, dar şi stabilitate democratică. De aceea, adresez un îndemn campionilor din această sală: deveniţi mentori ai tinerei generaţii, împărtăşiţi experienţa dumneavoastră şi fiţi acele modele sănătoase de care este atât de mare nevoie! Este important ca viitoarea generaţie să simtă că se poate face performanţă şi aici, la noi acasă, şi că împreună, prin seriozitate, putem construi România normală, o ţară în care munca cinstită este răsplătită aşa cum se cuvine", a susţinut Iohannis.

Şeful statului a evidenţiat că birocraţia excesivă reprezintă o povară pentru dezvoltarea afacerilor, iar lipsa de predictibilitate constituie un factor inhibator pentru iniţiativele de afaceri, motiv pentru care în economie buna guvernare trebuie aşezată pe reperele indispensabile ale transparenţei, ale consultării şi dialogului.

Preşedintele Iohannis a mai subliniat că problema deficitului forţei de muncă şi a infrastructurii de transport trebuie "ferm" rezolvate.

"Aceste neajunsuri trebuie ferm rezolvate, iar în acest sens dialogul cu mediul de afaceri este esenţial pentru dezvoltarea României. Sunt convins că legiferarea arbitrară, după bunul plac al grupurilor de interese, a încetat. Mediul de afaceri trebuie să redevină un interlocutor constant al decidenţilor publici. Un rol central aparţine aici Camerei de Comerţ şi Industrie, un partener de încredere, în toţi aceşti ani, cu care am avut o colaborare foarte bună, în special în acţiunile de diplomaţie economică", a arătat el.

La eveniment au mai participat premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Economiei, Virgil Popescu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrii a României, Dan Daraban.

"Nu e doar o gală, ci finalul, aş spune, al unei lucrări ştiinţifice. Aş vrea să nu fie umbită de vreo idee electorală. Domnul preşedinte al României este la cea de-a patra ediţie, a participat la Indagra, a participat la întâlniri cu mediul de afaceri", a spus Daraban. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...