Iohannis: Legislația în domeniul justiției este ciopârțită

Iohannis: Legislația în domeniul justiției este ciopârțită

Președintele Klaus Iohannis a criticat joi procedura de modificare a legilor justiției, despre care a afirmat că sunt "ciopârțite".

 "Cu rezultate aproape de negative a reușit ministrul Justiției să demonstreze că se poate și mai netransparent, și mai neclar, și mai incert de până acum. Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare — un pachet de legi asumat de ministru, cerute avize, toate negative, nu se lasă ministrul și se duce fără să aibă drept de inițiativă legislativă în Parlament, își dă fizic proiectele din mână, parlamentari din Coaliție iau aceste proiecte și le prezintă ca și cum le-ar fi creat acasă și acum avem inițiativă parlamentară. Așa nu se legiferează. (...) Dacă ne uităm la conținut, cu siguranță unele prevederi (...) sunt bune, oportune și necesare. Mă gândesc aici la a pune în acord cu decizii ale CCR, puneri în acord cu directive europene și așa mai departe, însă de la a corecta legislația, ceea ce în esență ar fi fost un lucru bun, până la a ciopârți, ceea ce se întâmplă se pare acum, este cale lungă și nu ar trebui să o parcurgem", a afirmat Iohannis la Palatul Cotroceni.

El a susținut că este nevoie de o discuție aprofundată în ceea ce privește pragul la abuzul în serviciu.

"Aud tot felul de teorii în spațiul public și nu pot să nu spun că mă tem și aici de ciopârțiri a legislației în vigoare. Mă gândesc la acel mult discutat prag. Nu cred că trebuie să existe un prag anume pentru a defini abuzul în serviciu. Un funcționar sau un deputat poate să facă abuz serviciu și contra intereselor publice și aceasta este greu de cuantificat. Aici este nevoie de o discuție aprofundată și de bună credință. Or, clar, această bună credință este greu de găsit și greu de văzut în toată dezbaterea din Parlament", a spus șeful statului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...