Iohannis: Ne dorim o creștere substanțială a investițiilor nipone în România. Încurajăm Japonia să se implice în continuare

Iohannis: Ne dorim o creștere substanțială a investițiilor nipone în România. Încurajăm Japonia să se implice în continuare

Președintele României a apreciat semnarea Declarației privind instituirea Parteneriatului strategic dintre România și Japonia drept un moment istoric în relația bilaterală dintre cele două țări, precizând că relațiile româno-nipone ajung la cel mai înalt nivel.

Klaus Iohannis este într-o vizită oficială în Japonia FOTO: Presidency

„Sunt extrem de onorat să mă aflu în Ţara Soarelui Răsare, cu prilejul instituirii Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia. Declaraţia comună pe care am semnat-o astăzi, împreună cu prim-ministrul Kishida, marchează un moment istoric în relaţia noastră bilaterală de peste un secol. Ridicăm astfel relaţiile româno-nipone la cel mai înalt nivel. Trecem la o etapă nouă, de valorificare a potenţialului bilateral, în beneficiul ţărilor şi cetăţenilor noştri, pe trei paliere: politico-securitar, economico-financiar şi cultural-ştiinţific. Împreună, dăm astăzi un semnal puternic de orientare a cooperării noastre spre domenii strategice şi inovatoare", a afirmat preşedintele României, potrivit Agerpres.

Klaus Iohannis a afirmat că România își dorește o creștere substanțială a investițiilor japoneze, precizând că este apreciată „abordarea constructivă a companiilor nipone active pe piața românească”.

„Ne dorim, în continuare, o creştere substanţială a investiţiilor japoneze în ţara noastră. Apreciem abordarea constructivă a companiilor nipone active pe piaţa românească, pe principii de sustenabilitate. Un exemplu concret este dat de contribuţia companiilor japoneze la proiecte de infrastructură complexă, precum construcţia podului suspendat de peste Dunăre de la Brăila. Încurajăm Japonia să se implice în continuare în proiecte de conectivitate, relevante nu numai pentru România, ci şi pentru statele vecine", a adăugat șeful statului român, conform sursei citate.

Președintele României a declarat că a prezentat interesul României pentru realizarea de schimburi de experiență în ceea ce privește tehnologiile dezvoltate în Japonia pentru controlul vibrațiilor și rezistența seismică: „Apreciem rolul cheie pe care Japonia îl joacă în ceea ce privește reducerea riscului de dezastre”.

Un nou centru de producție de optică la Măgurele

Klaus Iohannis a precizat că astăzi a fost semnat și un memorandum între ELI-NP Măgurele, compania japoneză Okamoto Optics şi Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universităţii Osaka referitor la construirea la Măgurele a unui centru de producție de optică de mare putere, în sprijinul activităților experimentale cu laserii de mare putere de la ELI-NP.

„Documentele semnate astăzi vor contribui la facilitarea implicării japoneze în proiecte inovatoare în domeniul energiei, inclusiv al celei nucleare. Vorbim despre construcţia reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni, realizate în România împreună cu Statele Unite ale Americii, şi, respectiv, proiecte precum producţia de hidrogen verde şi în domeniul energiei eoliene. De asemenea, am pus astăzi bazele pentru avansarea cooperării ştiinţifice pentru crearea în România a unui centru de producţie de optică de mare putere, în sprijinul activităţilor experimentale cu laserul de mare putere de la ELI-NP, Laserul de la Măgurele", a precizat preşedintele Iohannis, potrivit Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă