Iohannis: Politicienii dau vina pe Bruxelles pentru aproape orice; e cel mai facil discurs

Iohannis: Politicienii dau vina pe Bruxelles pentru aproape orice; e cel mai facil discurs

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că în România sunt ''voci care dau foarte uşor vina pe Bruxelles pentru aproape orice'', arătând că acesta este ''cel mai facil discurs'' din partea celor deranjaţi de standardele europene de democraţie autentică.

"Hrănindu-se într-un mod populist din seva euroscepticismului, unii politicieni pun sub semnul întrebării rolul şi relevanţa Uniunii Europene. Ei sunt cei care omit cu bună ştiinţă beneficiile uriaşe ale apartenenţei la acest proiect, sugerând că ne-ar fi, poate, mai bine în afara marii familii europene. Auzim în ultima vreme în România voci care dau foarte uşor vina pe Europa şi pe Bruxelles pentru aproape orice. Este cel mai facil discurs din partea celor deranjaţi de standardele europene de democraţie autentică. Ceea ce nu spun însă aceşti politicieni este că, fără democraţie, fără stat de drept, fără legi corecte, nu există prosperitate şi bunăstare pentru majoritatea cetăţenilor. Ar exista doar privilegii pentru un grup restrâns aflat la putere", a spus şeful statului, la recepţia oferită în grădina Palatului Cotroceni cu ocazia Zilei Europei.

În context, el a subliniat că "răspunsul trebuie să fie hotărât şi să se bazeze pe avantajele incontestabile ale apartenenţei la Uniunea Europeană".

"Unul dintre bunurile cele mai de preţ ale Europei este democraţia. Pluralismul politic, guvernarea corectă şi în beneficiul tuturor, egalitatea în faţa legii, asigurarea unei justiţii independente sunt valori care au stat la baza dezvoltării statelor europene. Apărarea lor, a acestor valori, a redevenit astăzi o prioritate. Viitorul ţării noastre nu poate fi deturnat de la direcţia pe care s-a înscris. Europa este pentru România marea familie alături de care împărtăşeşte valori, aspiraţii şi un drum comun de dezvoltare", a adăugat Iohannis.

Şeful statului a punctat că locul României este alături de ţările europene în care democraţia, libertatea şi dreptatea triumfă.

"Democraţia rezistă prin implicare civică activă şi permanentă, libertatea se păstrează având curajul de a lupta pentru valorile în care credem, dreptatea prevalează când vocile celor care denunţă minciuna şi incorectitudinea nu se lasă intimidate", a mai spus Iohannis.

Printre cei care participă la recepţie se numără preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, membri ai Cabinetului său, foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, patriarhul Daniel, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, parlamentari, membri ai corpului diplomatic. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”