Iohannis: Premierul trebuie să fie de la o formațiune sau de la o coaliție care mă convinge că are majoritate

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că viitorul premier trebuie să fie de la o formațiune sau de la o coaliție care va avea majoritate în Parlament.

"Premierul trebuie să fie de la o formațiune sau de la o coaliție care mă convinge că va avea o majoritate în Parlament", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a precizat că va fi convins de o coaliție că are majoritate aritmetic pe un calcul simplu de mandate.

Potrivit lui Iohannis, aritmetic este posibil ca partidele de dreapta să formeze o alianță.

"Aritmetic este posibil. Dacă va fi posibil și politic, vom vedea", a declarat președintele Iohannis.

Întrebat dacă Dacian Cioloș rămâne o opțiune pentru poziția de premier, șeful statului a răspuns: "Înainte de a avea consultări cu toate formațiunile politice nu pot să vă dau un răspuns public la această chestiune".

"Este clar că, după ce vom avea un Parlament, vom avea o rundă de consultări și atunci chiar voi aștepta să vină toată lumea și să spună dacă vor premier, după care o să fiu în situația să judec propunerile și să mă gândesc la o desemnare", a precizat Iohannis.

El a spus că niciuna dintre formațiunile care au participat miercuri la consultări nu i-a avansat un nume de premier.

"Niciuna din formațiunile de astăzi nu a revendicat acest lucru și nici nu au venit cu propuneri", a afirmat șeful statului.

De asemenea, întrebat dacă Traian Băsescu ar putea fi o soluție de premier, președintele Iohannis a răspuns: "Dacă găsește o coaliție care îl sprijină".

Președintele a subliniat că se așteaptă ca social-democrații să participe la următoarea rundă de consultări, Iohannis precizând că el abordează chestiunea foarte serios.

Șeful statului a mai arătat că Legea fundamentală îi dă posibilitatea să desemneze un alt premier decât cel propus de partidele parlamentare, dar că preferă să rămână în zona negocierilor.

"Constituția îmi dă acest drept, dar eu o să rămân în zona negocierilor și voi desemna o persoană care este discutată și negociată cu o coaliție care va putea să aibă o majoritate în Parlament", a precizat Iohannis.

Președintele a fost întrebat și dacă este suficient ca două partide, care trec de 50%, să rostească același nume de premier.

"În realitate lucrurile sunt mai simple. Partidele se organizează în coaliții, își numără fiecare mandatele și în practică cei care au mai multe propun ceva și ceilalți nu", a explicat Klaus Iohannis.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

2 Coincidenţe ciudate despre marele laborator bacteriologic din Wuhan, care lucrează cu virusuri

3 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

4 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

5 Virusul chinezesc, scăpat din laborator? Citiți ce scria prestigioasa revistă Nature în 2017

recomandări

Te ia DNA: Cristian Poteras

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un videoclip care îți încălzește inima