Iohannis: Punerea sub semnul întrebării a autorității hotărârilor judecătorești sau a independenței magistraților afectează România

Iohannis: Punerea sub semnul întrebării a autorității hotărârilor judecătorești sau a independenței magistraților afectează România

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că ultimele rapoarte MCV au remarcat progresele României în domeniul justiției, însă a subliniat că punerea sub semnul întrebării a autorității hotărârilor judecătorești sau a independenței magistraților afectează țara noastră.

El a susținut că, în cei zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România a făcut progrese remarcabile în domeniul justiției.

"Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România se va încheia când cele patru obiective de referință stabilite — independența și eficiența sistemului judiciar, integritatea și lupta împotriva corupției — vor fi fost atinse și vor deveni ireversibile. Ultimele rapoarte MCV au remarcat în mod constant progresele obținute în domeniul justiției, dar au solicitat și sustenabilitate. Cu toate acestea, încercări de a reveni la situații anterioare reformei, punerea sub semnul întrebării a autorității hotărârilor judecătorești sau a independenței magistraților nu fac decât să încetinească acest progres și să afecteze direct România", a spus șeful statului la prezentarea raportului de activitate al Ministerul Public pe anul 2016.

Șeful statului a precizat că obiectivul este ca în domeniul justiției progresul să devină ireversibil.

El a subliniat că 2016 este cel de-al doilea an în care nu există recomandări specifice în raportul MCV la adresa Ministerului Public, punându-se însă accent pe mecanismele de prevenție și pe transpunerea în practică a cadrului strategic elaborat de România.

"Atacurile la adresa procurorilor și judecătorilor au cunoscut în ultima perioadă o creștere îngrijorătoare. De aceea, apărarea independenței și imparțialității sistemului judiciar, precum și a reputației profesionale a magistraților sunt cât se poate de necesare. O democrație consolidată și un stat de drept veritabil nu pot fi imaginate în absența unui sistem judiciar independent și imun la factorii de presiune politică", a adăugat președintele Iohannis.

Șeful statului a afirmat că românii au arătat "fără echivoc că își doresc să trăiască într-o țară eliberată de corupție, în care justiția îi sancționează pe cei care greșesc, un stat care pune pe primul plan legea, regulile, corectitudinea, și nu abuzurile".

"Ministerul Public se va confrunta și în perioada următoare cu o serie de provocări care continuă să rămână la un nivel ridicat. O instrumentare mai eficientă a diverselor tipuri de cauze, o atenție sporită la efectuarea actelor de urmărire penală și respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor, reducerea numărului de dosare și echilibrarea volumului de activitate al parchetelor sunt doar câteva dintre acestea. Sunt însă convins că printr-un dialog constant și prin plasarea de fiecare dată a interesului public în centrul atenției dumneavoastră, astfel de provocări pot fi lesne depășite", a mai arătat Iohannis.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante