Iohannis: România acționează de mult timp ca membru "de facto" al Schengen; ne simțim sprijiniți de Franța

Iohannis: România acționează de mult timp ca membru "de facto" al Schengen; ne simțim sprijiniți de Franța

România acționează de mult timp ca membru "de facto" al spațiului Schengen, a afirmat marți, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis.

"În chestiunea Schengen, România este aproape de Franța. Am discutat această chestiune astăzi cu președintele Hollande și cred că acest demers se înscrie într-unul foarte solid și sustenabil în cadrul Uniunii Europene. (...) Chestiunea securității externe și interne este evident nu doar în atenția cetățenilor europeni, ci este în același fel în atenția noastră, a politicienilor. România din momentul de față nu este încă membră a spațiului Schengen și așa trebuie să ne îngrijim noi singuri de granițele noastre", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, unde a susținut o declarație comună cu președintele Franței, Francois Hollande, aflat în vizită de stat în România.

Președintele Iohannis a apreciat că țara noastră "a făcut față foarte bine" crizei migranților.

"Acest lucru arată că România știe foarte bine cum să apere granița externă a Uniunii Europene și România acționează de mult timp ca un membru 'de facto' al spațiului Schengen, fiind implicată în toate formatele care se preocupă de spațiul Schengen și de securitatea granițelor. În acest sens, (...) este în beneficiul Uniunii ca România să vină cu expertiza ei în acest spațiu. Din motive practice, acest lucru nu se poate realiza dintr-odată. (...) Trebuie să facem cât de curând demersurile potrivite la Bruxelles pentru a beneficia toată lumea de securitatea aeroporturilor românești. (...) Ar fi benefic pentru toată lumea ca acest pas să se facă cu cât mai repede cu atât mai bine. (...) Pe scurt, da, ne simțim sprijiniți de Franța", a spus Iohannis.

AGERPRES/(A — autor: Oana Ghiță, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Citește mai mult:

* Iohannis: Relația cu Franța — o prioritate pentru România; Hollande: Parteneriatul trebuie aprofundat

* Președintele Francois Hollande, primit cu onoruri militare la Palatul Cotroceni

* Relații bilaterale între Republica Franceză și România


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”