Iohannis: Salut anunțul referitor la acordul-cadru de la Windsor. UE și Marea Britanie rămân aliați strategici

Iohannis: Salut anunțul referitor la acordul-cadru de la Windsor. UE și Marea Britanie rămân aliați strategici

Președintele României a salutat anunțul privind acordul de reformare a protocolului privind Irlanda de Nord inclus în tratatul de Brexit, precizând că Uniunea Europeană și Marea Britanie rămân aliați strategici.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

„Salut anunţul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitor la Cadrul Windsor pentru Protocolul privind Irlanda/Irlanda de Nord care oferă soluţii sustenabile în interesul tuturor comunităţilor. Uniunea Europeană şi Marea Britanie rămân aliaţi strategici, dedicaţi să abordeze împreună provocările globale", a scris Klaus Iohannis pe Twitter.

Premierul britanic și președinta Comisiei Europene au anunțat luni, 27 februarie, un acord de reformare a protocolului privind Irlanda de Nord inclus în tratatul de Brexit, potrivit Agerpres, care citează agențiile internaționale de presă.

Rishi Sunak, premierul britanic, susține că acordul la care s-a ajuns după ani de negocieri cu Bruxellesul „asigură un comerţ fără probleme în Marea Britanie, protejează locul Irlandei de Nord în uniune şi protejează suveranitatea poporului nord-irlandez'', relatează EFE, potrivit sursei citate.

De asemenea, oficialul britanic a adăugat că noul acord a „eliminat orice sentiment de frontieră în Marea Irlandei”.

Mărfurile comercializate în Marea Britanie și Irlanda de Nord, destinate să rămână pe piața din Irlanda de Nord, vor fi scutite de controale vamale, a precizat premierul. Aceste mărfuri vor merge pe o „bandă verde”, monitorizată electronic de către Comisia Europeană, în timp ce cele care merg în Irlanda, membră a UE și a pieței unice europene, vor merge pe „banda roșie”, cu controale vamale.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că acordul are ca scop „abordarea definitivă a problemelor cu care ne confruntăm în viaţa de zi cu zi". ''Acesta prevede soluţii pe termen lung, despre care suntem amândoi convinşi că vor funcţiona pentru toţi oamenii şi întreprinderile din Irlanda de Nord".

Rezolvarea chestiunii protocolului nord-irlandez este ultimul obstacol major în lungul proces de ieşire a Regatului Unit din UE, care a început după victoria Brexitului la referendumul din 2016, arată sursa citată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Trupele ucrainene au spart prima linie de apărare a rușilor, care se retrag prin propriile câmpuri minate

2 VIDEO Asta chiar trebuie văzută...

3 Cum te afectează fizic și psihic lipsa sexului / Semne care îți arată că trebuie să faci sex mai des

4 Mister total / Unde a „dispărut” USS Gerald R. Ford, cel mai mare portavion militar din lume?

5 Orașul subteran misterios în care pot locui 20.000 de oameni. Magnifica așezare, descoperită de un bărbat care își renova casa