Iohannis şi Merkel, întâlnire cu reprezentanţi ai FDGR; Merkel: Suntem aliaţii dumneavoastră dacă sunteţi jigniţi

Iohannis şi Merkel, întâlnire cu reprezentanţi ai FDGR; Merkel: Suntem aliaţii dumneavoastră dacă sunteţi jigniţi

Preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul german Angela Merkel s-au întâlnit, joi, la Sibiu, cu reprezentanţi ai Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR).

"Dumneavoastră apăraţi aceste valori democratice şi vă şi apăraţi şi noi încercăm cu toată puterea să vă sprijinim. Statul de drept, corectitudinea, protecţia minorităţilor, diversitatea culturală sunt cele care ne îmbogăţesc. Şi noi şi Comisia luăm cuvântul şi puteţi să porniţi de la faptul că noi suntem aliaţii dumneavoastră dacă sunteţi jigniţi sau dacă sunteţi acuzaţi. Acest lucru este valabil şi pentru alte minorităţi, cum este şi minoritatea romă", a declarat cancelarul german.

Potrivit Angelei Merkel, comunitatea germană reprezintă o punte de legătură între România şi Germania.

"Sibiul a avut o evoluţie foarte bună, în 2007 a fost Capitală culturală europeană şi acum are un rol important de a arăta că România este o democraţie", a afirmat ea.

Cancelarul german a apreciat şi summitul informal al liderilor UE de la Sibiu. "Sibiul s-a prezentat foarte bine, cu mulţi oameni care ne-au primit foarte călduros, şi dumneavoastră, domnule preşedinte, aţi organizat atât de bine acest Consiliu European. (...) România s-a dezvoltat foarte bine sub preşedinţia domnului preşedinte Iohannis, a devenit un membru foarte important în Europa", a mai spus Angela Merkel.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că felul în care România îşi tratează minorităţile naţionale este un punct care poate să fie inclus cu "mare succes" în Agenda Strategică a Uniunii Europene pentru următorul mandat.

Preşedintele FDGR, Paul Porr, a acuzat faptul că în România reprezentanţi ai partidului de guvernământ duc o campanie împotriva reprezentanţilor forumului, acuzându-i că sunt "urmaşii unei organizaţii naziste".

"Chiar dacă între timp au fost purtate procese în această privinţă, iar rezultatul a fost favorabil, pentru că ni s-a dat dreptate de către CNDC şi CNA, această campanie devine tot mai grotescă. Chiar şi la televiziunea publică, care este finanţată de noi toţi cetăţenii României, aceşti calomniatori şi-au expus opiniile la ore de vârf, dar vom supravieţui acestor timpuri", a spus Porr.

Preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul german Angela Merkel s-au fotografiat cu reprezentanţii FDGR. Unii dintre aceştia au venit îmbrăcaţi în costume tradiţionale.

La ieşirea din sediul FDGR, şeful statului a făcut o baie de mulţime, salutându-i pe cei care îl aclamau. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia