Iohannis: Sper ca decizia CCR să fie una care clarifică și înlesnește parcursul justiției în România

Iohannis: Sper ca decizia CCR să fie una care clarifică și înlesnește parcursul justiției în România

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că decizia CCR în privința abuzului în serviciu va clarifica și va înlesni parcursul justiției în România.

"Una peste alta mi se pare că la Curte s-a judecat calm și sper ca această decizie să fie una care clarifică și înlesnește parcursul justiției în România", a spus miercuri Iohannis, la Ambasada României la Sofia.

În opinia sa, discuțiile premergătoare deciziei CCR au fost de multe ori prea detaliate.

"Am aflat despre decizia CCR. Nu vă așteptați de la mine să comentez decizia pe fond, dar recunosc că discuțiile premergătoare mi s-au părut de multe ori prea detaliate. Până la urmă Curtea Constituțională trebuie să decidă asupra acestor chestiuni și nu analiștii sau alții care au un interes poate chiar și legitim în ce se discută acolo", a arătat șeful statului.

Întrebat dacă, din punctul său de vedere, era nevoie de o clarificare din partea CCR astfel încât să nu existe abuzuri din partea judecătorilor sau procurorilor, președintele Iohannis a răspuns: "Nu știu dacă trebuie să vorbim sau dacă este cazul să vorbim despre abuzuri ale celor care reprezintă sistemul de justiție, dar întotdeauna când o legislație este neclară sau ușor interpretabilă apar situații în care unii sau alții pot fi iarăși acuzați de abuzuri. De aceea, de fiecare dată când legislația care nu este foarte, foarte clară se corectează și se înlocuiește cu una care este foarte clară — cred că se face un lucru în esență bun pentru sistem".

Curtea Constituțională a României a decis miercuri că sintagma ''în mod defectuos'' cuprinsă în cadrul reglementării infracțiunii de abuz în serviciu se traduce ''prin încălcarea legii'' .

CCR a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 și ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma ''îndeplinește în mod defectuos'' din cuprinsul acestora se înțelege ''îndeplinește prin încălcarea legii'', se arată în minuta Curții.

Judecătorii CCR au respins excepția de neconstituționalitate ca neîntemeiată și au constatat că dispozițiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituționale în raport de criticile formulate.

AGERPRES/(A — editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”