Iohannis: Statul de drept nu înseamnă doar respectarea strictă a legii, ci și o stare de spirit

Iohannis: Statul de drept nu înseamnă doar respectarea strictă a legii, ci și o stare de spirit

Statul de drept nu înseamnă doar respectarea strictă a legii, ci și o stare de spirit, creând cadrul necesar relațiilor economice prospere, a declarat joi, la Camera de Comerț, președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a participat, alături de omologul său bulgar, Rumen Radev, la deschiderea Forumului dedicat oamenilor de afaceri români și bulgari.

Iohannis a vorbit despre evoluția relațiilor comerciale România-Bulgaria, dar și despre ce trebuie îmbunătățit în acest domeniu.

"Valoarea totală a schimburilor noastre comerciale s-a apropiat în anul 2016 de 4 miliarde de euro, după ce în ultimii 3 ani a înregistrat o creștere medie anuală de peste 7%. În continuarea acestui trend pozitiv, în primele luni ale anului curent schimburile comerciale au crescut cu aproape 12% față de perioada similară a anului trecut, ceea ce creează așteptări ca anul 2017 să consemneze un nou record", a spus el.

Președintele a adăugat că aceste evoluții pozitive trebuie susținute "prin identificarea de noi oportunități economice" care să apropie și mai mult cele două state, "prin cooperări în domenii de vârf, cât mai inovatoare".

În acest sens, a subliniat șeful statului, "este importantă atragerea de investiții bulgare în România și stimularea firmelor românești interesate să investească în Bulgaria".

Un interes deosebit pot să prezinte, a spus a mai el, turismul, construcțiile, dar și sectorul metalurgiei și subansamblelor pentru industria auto.

"În același timp, economia Bulgariei ar putea profita de performanțele sectorului IT&C din România, prin parteneriate de afaceri în planul producției", a adăugat șeful statului.

Acesta a vorbit și despre colaborarea în domeniul turismului amintind că, în prezent, circa un milion de turiști români vizitează anual Bulgaria și aproape jumătate de milion de turiști bulgari vizitează România. "Ne dorim să extindem această dimensiune prin proiecte comune, inclusiv privind turismul cultural și proiecte destinate piețelor terțe, din zone mai îndepărtate geografic", a evidențiat Iohannis.

Șeful statului s-a referit și la cooperarea energetică regională, "obiectiv de importanță vitală pentru economiile din regiune".

"Salut inaugurarea, în 2016, a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse. Totodată, România acordă o importanță deosebită gazoductului BRUA. Suntem convinși că, prin consecvență și determinare din partea tuturor partenerilor naționali și comerciali, BRUA va spori importanța țărilor noastre pe harta energetică a Europei", a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele României a vorbit, în context, și despre strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

"Modernizarea porturilor dunărene, asigurarea condițiilor de navigabilitate și dezvoltarea transportului fluvial, construirea de noi poduri rutiere sunt doar câteva proiecte care pot face din Dunăre — și o spun cu atât mai apăsat astăzi, 29 iunie, de Ziua Internațională a Dunării — o veritabilă sursă de prosperitate pentru economiile noastre", a subliniat el.

Klaus Iohannis a punctat și necesitatea investițiilor în infrastructură.

"Cooperarea regională va fi mai puternică atunci când infrastructura, atât cea rutieră, cât și cea feroviară și fluvială, va facilita mai mult și mai bine circulația persoanelor și a mărfurilor între țările noastre. Pentru asta, autoritățile din ambele state trebuie să identifice soluții concrete de fluidizare a traficului prin punctele de frontieră", a adăugat el.

În final, șeful statului a evidențiat necesitatea unui cadru legislativ "eficient".

"Mediul de afaceri din țările noastre are nevoie de un cadru legislativ eficient, clar și adaptat spațiului economic în care își desfășoară activitatea. Statul de drept nu înseamnă doar respectarea strictă a legii, ci și o stare de spirit, instituții puternice, legi stabile și predictibile, toleranță zero față de corupție. Numai așa putem susține în mod durabil investițiile, antreprenoriatul și economia de piață", a Klaus Iohannis.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...