Iohannis: Toţi politicienii responsabili trebuie să se opună ferm campaniilor calomnioase împotriva unei minorităţi naţionale

Iohannis: Toţi politicienii responsabili trebuie să se opună ferm campaniilor calomnioase împotriva unei minorităţi naţionale

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni un mesaj cu prilejul Zilei Minorităţilor Naţionale din România, în care afirmă că demnitari guvernamentali şi parlamentari au promovat "veritabile campanii calomnioase" împotriva unei minorităţi naţionale, arătând că acesta este un curs "periculos" căruia trebuie să i se opună ferm toţi politicienii responsabili.

În mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor în cadrul evenimentului organizat cu această ocazie la Muzeul Naţional Cotroceni, şeful statului subliniază că cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au construit, împreună cu majoritatea românească, parcursul democratic şi pro-occidental pe care s-a înscris România începând cu decembrie 1989.

"Asigurarea reprezentării în Parlamentul României constituie o dimensiune specială a democraţiei româneşti şi este expresia angajamentului politic pentru respectarea şi protejarea drepturilor minorităţilor naţionale. Prin activitatea parlamentară a reprezentanţilor minorităţilor naţionale, România demonstrează că îşi fructifică diversitatea etnică şi în dimensiunea sa politică, nu doar în plan civic, economic şi cultural. Cu atât mai regretabil este faptul că, în ultima vreme, în contradicţie cu acest cadru constituţional şi cu realitatea istorică, au fost promovate veritabile campanii calomnioase împotriva unei minorităţi naţionale şi a reprezentanţilor acesteia tocmai de către demnitari guvernamentali şi parlamentari. Este un curs periculos, căruia trebuie să i se opună ferm toţi politicienii responsabili. Din păcate, aceste acţiuni nu au generat o reacţie de condamnare corespunzătoare din partea Guvernului României şi nici o delimitare din partea partidului autorilor acestor derapaje democratice grave şi repetate", afirmă preşedintele Iohannis.

El punctează că "într-o Românie care păşeşte în al doilea său secol de unitate şi modernitate europeană, discursul urii şi al defăimării nu poate fi bagatelizat şi nici nu poate beneficia de impunitate".

"Într-o lume a competiţiei şi a provocărilor globale, promovarea permanentă a dialogului interetnic ca factor de coeziune socială şi dezvoltare umană, toleranţa şi respectul pentru alteritate, refuzul şovinismului şi condamnarea xenofobiei trebuie să caracterizeze ţara noastră. Ziua prin care celebrăm aportul minorităţilor naţionale la destinul european al României este o oportunitate de reînnoire a angajamentului politic şi civic pentru o societate incluzivă, aspiraţie comună a majorităţii şi a minorităţilor naţionale. România pe care ne-o dorim se construieşte şi prin valorificarea diversităţii culturale ca un factor constituent al demnităţii naţionale, ca o resursă a unei societăţi a educaţiei şi creativităţii. Viitorul copiilor noştri, în ţara părinţilor şi bunicilor lor, depinde de aceasta", arată Iohannis.

Şeful statului precizează că Ziua Minorităţilor Naţionale din România oferă prilejul de a celebra contribuţia nepreţuită a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale la consolidarea armoniei sociale, a dialogului interetnic şi intercultural.

"Această sărbătoare este expresia interesului general de a trăi într-o societate a convieţuirii democratice, a toleranţei şi a protejării diversităţii, pentru a cărei bună funcţionare suntem cu toţii angajaţi", mai spune Iohannis în mesaj.

Ziua Minorităţilor Naţionale din România este sărbătorită, în fiecare an, la 18 decembrie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, în centrul unui scandal cu iz moral și sexual!

2 Americanii scot din „cutia cu maimuțe” o nouă „drăcovenie” SF

3 Mario Iorgulescu s-a combinat cu fosta lui Steliano Filip / „Bianca era doar o altă fată din anturajul meu şi nu observam semnele pe care le dădea ea, c…

4 Citiți și voi ce se întâmplă în Germania de Est...

5 Foarte interesante amănunte!