Iohannis: Voi promulga legea privind acordarea împrumutului pentru Republica Moldova

Iohannis: Voi promulga legea privind acordarea împrumutului pentru Republica Moldova

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, după Summitul NATO, că va promulga legea privind acordarea împrumutului pentru Republica Moldova.

"În ce privește Moldova, putem să facem foarte multe și facem, începând de la granturi pentru a trece peste iarnă, ceea ce am făcut, până la renovări, reparații, modernizări în grădinițe, în școli, dotări în biblioteci. Facem consiliere pentru Armata Moldovei. Avem colaborări instituționale de foarte multe feluri. România este dispusă să se implice în investiții în Republica Moldova și, pentru a ajunge până acolo, noi suntem dispuși chiar să oferim un împrumut în condiții foarte avantajoase, împrumut pe care l-a discutat Parlamentul deja anul trecut. Din motivele foarte bine cunoscute, politice, am ajuns până acest an, dar voi promulga acea lege și atunci Guvernul va putea efectiv și operativ repede să acorde acel împrumut după ce negociază foarte clar condițiile", a afirmat Iohannis, într-o conferință de presă.

El a subliniat că spijinirea partenerilor estici reprezintă o miză aparte pentru țara noastră.

"Măsurile de sprijin pentru parteneri sunt astfel cuprinse într-un document adoptat de Summit și anume Inițiativa privind întărirea rolului NATO în proiectarea stabilității. Pentru România, sprijinirea partenerilor estici, în special a Republicii Moldova,
are o miză aparte. Urmare și a demersurilor României, șefii de stat și de guvern Aliați au reiterat astăzi sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a partenerilor estici, aceștia fiind Republica Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan, precum și sprijinul concret pentru consolidarea capacității de apărare a acestora în contextul actual de securitate. Alianța rămâne angajată în cooperarea cu Republica Moldova în vederea asigurării unui viitor stabil, sigur și prosper al acesteia", a spus șeful statului.

El a subliniat că, în declarația finală a Summitului, a fost inclus, ca urmare a demersurilor României, un paragraf distinct privind Republica Moldova.

În ceea ce privește Ucraina, Iohannis a amintit că România este implicată într-un program de îmbunătățire a securității cibernetice, unde are rol de conducător, prin SRI.

Șeful statului a precizat că România susține politica "ușilor deschise", arătând că țara noastră sprijină cu consecvență aderarea Muntenegrului la NATO.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

4 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…

5 Ro a rămas țara P.C.R. / Fiul cel mare al rectorului Tudorel Toader, un dobitoc, este unicul candidat pentru un …