Ion Caramitru despre decorația primită de la președinte: Este un gest care mă emoționează și mă bucură

Ion Caramitru despre decorația primită de la președinte: Este un gest care mă emoționează și mă bucură

Directorul Teatrului Național din București (TNB), actorul Ion Caramitru, care joi împlinește 75 de ani, afirmă că decorația primită din partea președintelui Klaus Iohannis reprezintă "o recunoaștere a unei vieți întregi", un gest care îl emoționează și îl bucură.

Caramitru a fost decorat cu Ordinul Național "Steaua României" , în semn de "înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba teatrului și filmului, pentru dăruirea și profesionalismul de care a dat dovadă în domeniul managementului cultural, precum și pentru promovarea constantă a imaginii țării noastre în lume", a anunțat, joi, Administrația Prezidențială.

"Nu știu dacă este vorba de un cadou sau de o recunoaștere a unei vieți întregi, pentru că eu sunt la apogeul vieții. Bănuiesc că atunci când se face așa ceva, cum și noi facem în mic la UNITER când dăm premiile pentru întreaga activitate, luăm în calcul ce a făcut omul o viață întreagă. Bănuiesc că de aici pleacă și motivația pe care am citit-o, de asta este vorba. Sigur că este un gest care mă emoționează și mă bucură și nu poate fi altceva decât o bucurie care îți întregește viața și pentru mine lucrul acesta este flatant", a declarat Ion Caramitru pentru AGERPRES.

El a spus că își sărbătorește ziua de naștere pregătindu-se pentru turneul pe care Naționalul bucureștean îl va face în weekend la Chișinău.

"Îmi sărbătoresc ziua cu pregătirile pentru plecarea de mâine la Chișinău cu Teatrul Național în schimbul nostru anual cu titlul 'Teatrul românesc la București și Chișinău'. În fiecare an, teatrul din Chișinău vine la noi și noi mergem la ei. Și acum este rândul nostru să mergem la ei și sâmbătă și duminică avem două spectacole acolo", a precizat Caramitru.

Artistul a mai spus că pentru perioada următoare are în plan să monteze la Teatrul de Operă din Constanța opera "Faust", precum și să pregătească un muzical, o colaborare a Teatrului Național cu Opereta din București.

La TNB își dorește să ofere publicului opt premiere.

"Stagiunea aceasta, mai precis anul 2017, a început acum cu repetițiile unei piese pe care o pune un tânăr regizor pentru prima oară invitat la Teatrul Național, Vlad Cristache, și îl așteptăm pe David Doiashvili, care a montat 'Regele Lear'. Îl așteptăm și pe domnul Rebengiuc în 'Regele moare' de Eugen Ionescu, în regia soților Grosu, tineri regizori cu succes mai mult în spațiul independent al teatrului. L-am invitat pe domnul Caranfil, regizor de film, să monteze o dramatizare după un scenariu pe care l-a făcut, pe Bobi Pricop, care a montat la noi un spectacol de mare succes, 'O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții', să monteze și el o dramatizare după romanul lui Orwell — 'O mie nouă sute optzeci și patru'. Mai avem și alte oferte care sunt extraordinare. Spre exemplu, Dabija, care va monta o piesă clasică românească, 'Viforul', sau Felix Alexa, cu un text dintre cele mai prețioase din literatura rusă. Vom face probabil vreo opt premiere în acest an", a afirmat Ion Caramitru.

El a ținut să-i invite pe bucureșteni și la expoziția "Toma și ai lui" a artistei Geta Caragiu, deschisă în foaierul Sălii Mici a TNB, dar și la reprezentația din 27 martie a spectacolului "Angajare de clovn", după un text de Matei Vișniec, ale cărui încasări vor fi donate artiștilor în vârstă cu probleme de sănătate, în cadrul campaniei "Artiștii pentru artiști".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro