IPJ Harghita: Cercetări după ce au apărut informaţii despre un posibil trafic cu pui de urs

 Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita a declanşat o anchetă şi face cercetări după ce în spaţiul public au apărut informaţii despre un posibil trafic cu pui de urs.

"IPJ Harghita analizează, cu atenţie, datele şi informaţiile din spaţiul mediatic referitoare la deţinerea neautorizată, în captivitate, a exemplarelor de faună cinegetică şi practicarea braconajului cinegetic. În ultima perioadă, în spaţiul mediatic au apărut ştiri referitoare la deţinerea neautorizată, în captivitate, a exemplarelor de faună cinegetică şi la practicarea unor acte de braconaj cinegetic. La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, datele şi informaţiile specifice acestei problematici sunt analizate cu atenţie şi responsabilitate, urmând a fi efectuate verificări punctuale, în funcţie de rezultatele cărora vor fi adoptate măsurile din competenţă, prevăzute de art. 49 din Legea nr. 407 din 09.11.2006 privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic", se precizează într-un comunicat al IPJ Harghita.

În ultimele zile, în spaţiul public au apărut informaţii că o persoană din Miercurea Ciuc ar avea de vânzare doi pui de urs şi s-a lansat ipoteza că bărbatul ucis de ursoaică la Crişeni, în urmă cu o săptămână, ar fi vrut să îi ia acesteia puii.

Potrivit IPJ Harghita, cercetările privind cazul de la Crişeni sunt în curs de desfăşurare, iar dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc, pentru soluţionare.

"În ceea ce priveşte evenimentul care a avut loc la data de 22.03.2019, pe raza comunei Atid, sat Crişeni, în cauză sunt desfăşurate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în vederea stabilirii tuturor cauzelor şi împrejurărilor, urmând ca după finalizarea acestora dosarul de cercetare penală să fie înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc, spre competentă soluţionare", menţionează IPJ Harghita.

Şi conducerea Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Harghita s-a sesizat după informaţiile apărute în presă privind posibilul trafic cu pui de urs şi susţine că a informat Poliţia şi o va sprijini în ancheta desfăşurată.

Comisarul şef al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, a declarat pentru AGERPRES că este ''infracţiune capturarea sau uciderea speciilor strict protejate, prevăzute de OUG 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate", în acest caz ursul fiind specie strict protejată.

Datele furnizate de IPJ Harghita arată că, în perioada 01 ianuarie 2018 - 28 februarie 2019, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, au fost înregistrate zece infracţiuni de braconaj cinegetic, toate cazurile vizând vânarea ilegală de animale sălbatice. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 În ce țară trăim? Priviți, acestea sunt imagini din „Carrefour”, la Târgu-Mureș! / Produsele românești parcă ni…

2 Surse / Firea a încercat un scenariu lacrimogen cu ambulanța pe motiv de dosar la DNA privind spitalul Gomoiu

3 Birchall / Daţi share, să se ştie cine apără Secţia Specială moşită de Iordache, Toader și Savonea

4 „Cadou” de la PSD / Românii care s-au împrumutat în lei după ce politicienii au înlocuit ROBOR din calculul dobâ…

5 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…