IPP sesizează Senatul referitor la un vot dublu la aprobarea Ordonanței 14

IPP sesizează Senatul referitor la un vot dublu la aprobarea Ordonanței 14

Institutul pentru Politici Publice (IPP) sesizează Senatul cu privire la înregistrarea unui vot dublu al lui Florian Bodog în ședința de plen de marți, la aprobarea Ordonanței 14, și cere Biroului permanent să ofere public o explicație și să sesizeze organele competente dacă în urma verificărilor rezultă indicii ale unor infracțiuni.

"Parcurgând lista voturilor nominale exprimate de senatori (...) am putut constata, cu surprindere, unele erori în listingul de vot, cum ar fi faptul că senatorul Florian Bodog (actualul ministru al Sănătății) apare că ar fi votat de două ori în aceeași ședință, pentru același proiect. Cele două voturi ale ministrului/senatorului Bodog în favoarea aprobării aceluiași proiect de lege pentru aprobarea OUG nr. 14/2014 și implicit pentru abrogarea OUG nr. 13/2017 contestată de către cetățeni este surprinzător și din perspectiva anterioarei opțiuni de a aproba, alături de ceilalți miniștri din Cabinetul Grindeanu, proiectul de OUG nr. 13/2016 fără niciun comentariu (conform stenogramei ședinței de guvern din ianuarie a.c. dată publicității recent de Guvern)", se arată într-un comunicat transmis marți de IPP.

IPP reamintește că una din preocupările sale constante o reprezintă problema permanentizării sistemului de vot electronic nominal prin folosirea cartelei, respectiv publicarea informațiilor detaliate prin care publicul să poată urmări și responsabiliza senatorii și deputații.

"Recent IPP a criticat Parlamentul pentru faptul că nu folosește acest sistem privând cetățenii — votanți de informații esențiale prin care să poată evalua prestația aleșilor. Folosirea acestui sistem cu rigurozitate trebuie urmărită de societatea civilă pentru ca datele accesate să fie utile și conforme cu realitatea, orice derivă de acest obiectiv urmând să fie sesizat de IPP cu promptitudine", precizează sursa citată.

IPP amintește că a desfășurat în 2015 și 2016 o campanie de conștientizare și advocacy la nivelul Birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților, fiind astfel instituționalizat sistemul de înregistrare electronică pentru fiecare parlamentar și a opțiunii de vot asupra proiectelor de acte normative din plen. Ulterior, indică sursa citată, eforturile IPP s-au concentrat asupra creșterii transparenței la nivelul comisiilor parlamentare permanente, jumătate dintre ele având în prezent sisteme de înregistrare și redare în timp real a ședințelor.

"Cerem celor două Camere să folosească sistemul electronic de vot prin cartele, să nu mai întrerupă folosirea lui, sub diverse pretexte și să manifeste toată rigoarea în aplicarea acestuia, pentru a nu îl mai expune criticilor intenționate ale politicienilor care caută orice motiv să se ascundă în spatele votului netransparent, imposibil de contorizat cum este cel prin ridicare de mână sau vot prin bile. Cetățenii au dreptul să aibă informația corectă despre cum a votat fiecare ales asupra proiectelor de acte normative, iar conducerea celor două Camere trebuie să ia toate măsurile în acest sens", se menționează în comunicatul IPP.

Senatul a adoptat marți, cu 118 voturi "pentru", proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 14/2017 privind abrogarea OUG nr. 13/2017. Camera Deputaților este decizională în acest caz.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

2 Secretul Mykonosului, dezvăluit de Ramona Olaru! Ce fac „fetițele” noastre cu miliardarii

3 Scandal sexual în handbalul românesc

4 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

5 De citit!