IPP solicită DNA să facă public stadiul dosarului privind votul din diaspora de la prezidențiale

IPP solicită DNA să facă public stadiul dosarului privind votul din diaspora de la prezidențiale

Institutul pentru Politici Publice solicită Direcției Naționale Anticorupție să clarifice în mod public care este situația dosarului referitor la votul din diaspora de la alegerile prezidențiale din 2014 și să comunice măsurile dispuse.

"Astăzi, la 440 de zile de la preluarea dosarului 'Votul din Diaspora' de către DNA de la Parchetul General, dosar în care erau cercetate fapte de abuz în serviciu, neglijență în serviciu și împiedicarea exercitării drepturilor electorale de către un număr de peste 200.000 de cetățeni români din diaspora, IPP solicită DNA să clarifice în mod public care este situația acestui dosar și să comunice măsurile dispuse — fie de începere a urmăririi penale și, dacă este cazul, trimitere în judecată a celor vinovați de obstrucționarea dreptului la vot, fie de clasare a dosarului", se arată într-un comunicat al IPP transmis luni AGERPRES.

IPP reamintește că, după prezidențialele din 2014, a solicitat DNA să investigheze acuzațiile aduse membrilor Guvernului de la acea vreme cu privire la încălcarea în mod deliberat a dreptului la vot al românilor din diaspora, prin organizarea unui număr prea mic de secții de votare, în ciuda cererilor de la ambasade și a situației votului din primul tur, în care oamenii nu și-au putut exercita dreptul la vot în intervalul orar stabilit, deși au stat ore întregi la coada în fața secțiilor de votare.

"Dacă la momentul respectiv am salutat decizia promptă a DNA de a prelua acest dosar de la Parchetul General și categoric recunoaștem meritele instituției în lupta împotriva corupției, ale cărei rezultate le putem constata aproape zilnic, apreciem că este cu atât mai bizară completa lipsa de activitate în acest dosar de corupție politică la nivel înalt, care a avut ca efect încălcarea dreptului fundamental la vot pentru sute de mii de cetățeni români. Pe acest fond, IPP solicită conducerii Direcției Naționale Anticorupție să informeze opinia publică cu privire la stadiul în care se află în prezent acest dosar, care a avut drept consecință subminarea democrației prin interzicerea dreptului la vot a unui grup atât de mare de persoane", se arată în comunicatul de presă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență