Irak: Un subcontractant american ucis într-un atac cu rachete, militari răniţi

Irak: Un subcontractant american ucis într-un atac cu rachete, militari răniţi

Un subcontractant american a fost ucis vineri într-un atac cu rachete împotriva unei baze militare irakiene de la Kirkuk, a anunţat într-un comunicat coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite, notează AFP.

"Mai mulţi militari americani şi membri ai personalului irakian au fost răniţi" pe această bază unde îşi au sediul forţele coaliţiei, situată în nordul ţării, a adăugat sursa.

"Forţele de securitate irakiene conduc răspunsul la atac şi ancheta. Alte informaţii vor fi făcute publice atunci când vor fi disponibile", a spus coaliţia.

Un oficial american la curent cu ancheta a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că cel puţin 30 de rachete au lovit baza, distrugând printre altele un depozit de muniţie.

De la sfârşitul lui octombrie, mai multe salve de rachete s-au abătut în repetate rânduri asupra unor sectoare unde sunt instalaţi soldaţi şi diplomaţi americani. Tirurile nu au fost revendicate, dar Statele Unite acuză facţiunile pro-Iran din Irak.

Potrivit oficialului american, atacul bazei de la Kirkuk este cel mai important de la începutul acestor tiruri.

La jumătatea lui decembrie, Statele Unite au îndemnat guvernul de la Bagdad "să ia măsuri" pentru a pune capăt atacurilor împotriva intereselor americane din Irak.

Secretarul american al apărării, Mark Esper, şi-a exprimat atunci "îngrijorarea", într-o convorbire telefonică cu prim-ministrul demisionar Adel Abdel Mahdi, "în legătură cu ceea ce par a fi atacuri asupra bazelor din Irak unde s-ar putea găsi forţe sau echipamente americane".

La rândul său, Adel Abdel Mahdi a făcut apel "la toată lumea să nu-i obstrucţioneze eforturile pentru a preveni o escaladare ce va ameninţa toate părţile", temându-se, potrivit unui responsabil irakian, "că un răspuns american la tirurile venite din partea părţilor pro-Iran va degenera în confruntări pe teritoriul irakian".AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Doctor în științe medicale: Fără antibiotice și cortizon în doze maxime, pacienții din ATI mor