Iran: Adolescenta Armita Garawand este în „moarte cerebrală”

Iran: Adolescenta Armita Garawand este în „moarte cerebrală”

Adolescenta iraniană Armita Garawand, care a intrat în comă în circumstanţe controversate în metroul din Teheran la începutul lunii octombrie, se află acum în moarte cerebrală, a anunţat duminică o agenţie de presă locală, informează AFP.

O activistă protestează la Londra față de reținerea lui Armita Garawand FOTO: Profimedia

„Starea de sănătate a Armitei Garawand nu este încurajatoare şi, în pofida eforturilor medicilor, ea pare să fie în moarte cerebrală”, a indicat agenţia Borna, afiliată Ministerului Tineretului şi Sportului.

În vârstă de 16 ani şi originară din Kermanshah, un oraş din vestul Iranului cu populaţie predominant kurdă, adolescenta este internată la spitalul Fajr din Teheran de la 1 octombrie, după ce a leşinat în metroul din capitală.

Circumstanţele în care acesteia i s-a făcut rău sunt controversate. Autorităţile susţin că adolescenta a suferit o „cădere de tensiune” şi neagă orice „altercaţie verbală sau fizică” între ea „şi pasageri sau personalul metroului”.

Cu toate acestea, potrivit unor ONG-uri, liceana a fost grav rănită în urma unui „agresiuni” comise de membri ai poliţiei moravurilor, responsabili cu aplicarea regulilor stricte privind portul hijab-ului de către femeile iraniene.

Cazul a avut loc la puţin peste un an după moartea în custodie, la 16 septembrie 2022, a Mahsei Amini, o tânără iraniană de origine kurdă, în vârstă de 22 de ani, arestată de poliţia moravurilor pentru că ar fi încălcat regulile vestimentare stricte impuse femeilor în Iran.

Moartea acesteia a declanşat o amplă mişcare de protest în ţară, soldată cu câteva sute de morţi, printre care membri ai forţelor de ordine, şi arestarea a mii de persoane.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB