Iran cere excluderea echipei SUA de la Mondial după ce americanii au modificat steagul naționalei arabe

Iran cere excluderea echipei SUA de la Mondial după ce americanii au modificat steagul naționalei arabe

Oficialii din Iran cer excluderea naționalei Statelor Unite de la Campionatul Mondial din Qatar, pentru că americanii au postat clasamentul grupei din care cele două formații fac parte, steagul asiaticilor fiind modificat, încălcând astfel regulamentul FIFA.

Naționala Iranului joacă marți meciul decisiv contra Statelor Unite. Foto Getty Images

Scandal atât diplomatic, cât și în plan fotbalistic înaintea meciului SUA - Iran, după ce americanii au prezentat, pe contul oficial de Twitter, situația din clasamentul grupei B de la CM Qatar 2022, din care fac parte aceștia, Iranul, Anglia și Țara Galilor. Americanii au prezentat steagul Iranului fără emblema Republicii Islamice din mijlocul drapelului, scrie gsp.ro.

A fost o formă de protest împotriva guvernului de la Teheran, care a ordonat arestarea și condamnarea protestatarilor prezenți la manifestările antiguvernamentale începute în luna septembrie, ca urmare a uciderii tinerei Mahsa Amini, arestată și torturată de poliția iraniană, pentru că nu purtase corect hijabul, ținută specifică femeilor de religie musulmană.

Au încălcat regulamentul FIFA

Potrivit paragrafului 13 din regulamentul FIFA, orice persoană care atacă demnitatea sau integritatea unei țări, o persoană sau un grup de persoane va fi sancționat cu o suspendare de minim 10 meciuri sau pe o perioadă determinată, sau poate primi orice altă sancțiune disciplinară.

Din cauza faptului că echipa de fotbal a SUA a postat o poză cu steagul Republicii Islamice a Iranului modificat, aceștia au încălcat regulamentul FIFA, iar pedeapsa corectă pe care ei ar trebui să o primească ar fi o suspendare de minim 10 meciuri. Echipa de fotbal a SUA trebuie exclusă de la Campionatul Mondial”, au postat jurnaliștii iranieni de la Tasnim News Agency, agenție națională de media, potrivit Daily Express.

Așa arată clasamentul postat de americani pe pagina oficială de Twitter

Așa arată clasamentul postat de americani pe pagina oficială de Twitter

Ce prevede regulamentul FIFA

Conform paragrafulul 13 din carta FIFA, ”oricine care atacă demnitatea sau integritatea unei țări, a unei persoane sau a unui grup de persoane, prin folosirea de cuvinte discriminatorii sau prin acțiuni, de orice fel, care să aibă legătura cu rasa, culoarea pielii, etnia, nația sau clasa socială, genul, handicapul de care suferă, orientarea sexuală pe care o au, limba pe care o vorbesc, orientarea politică sau invocă orice alt fel de motiv, trebuie să fie suspendat pe o perioadă de minim 10 meciuri sau pe o perioadă determinată sau va fi sancționat în orice alt mod posibil”.

Așa arată steagul oficial al Iranului

Așa arată steagul oficial al Iranului

SUA și Iran se întâlnesc marți (ora 21.00, TVR 1) în ultimul meci din Grupa B. Ambele formații au șanse de calificare în ”optimile” CM Qatar 2022.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...