Iran: Directorul AIEA s-a oferit să meargă la Teheran pentru a identifica o soluţie

Iran: Directorul AIEA s-a oferit să meargă la Teheran pentru a identifica o soluţie

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a oferit să meargă în Iran pentru a încerca să "găsească o soluţie", în contextul în care Teheranul intenţionează să limiteze accesul inspectorilor la anumite facilităţi în viitorul apropiat, informează AFP.

Într-un raport transmis statelor membre marţi, Rafael Grossi a confirmat că a fost informat de către Iran că, începând cu 23 februarie, "ţara va înceta implementarea măsurilor voluntare de transparenţă".

Directorul AIEA confirmă astfel un scurt mesaj postat luni pe Twitter de Kazem Gharibabadi, reprezentantul Iranului la AIEA cu sediul în Viena.

În decembrie, parlamentul iranian dominat de conservatori a adoptat o lege ce impune în esenţă guvernului moderat-reformator să înceteze în februarie "punerea în aplicare a protocolului adiţional" la Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare dacă sancţiunile impuse de SUA Teheranului începând din 2018 nu sunt ridicate până la această dată.

Aceasta ar însemna, printre altele, că Teheranul va înceta să permită inspectorilor AIEA accesul limitat la instalaţii non-nucleare, în special militare, în anumite condiţii, în caz de suspiciune de activităţi nucleare ilegale.

Confruntat cu această perspectivă, oficialul AIEA "se oferă să călătorească în Iran pentru a găsi o soluţie reciproc acceptabilă şi pentru a permite AEIA să îşi continue activitatea esenţială de verificare". Grossi a menţionat "continuarea consultărilor" cu Teheranul fără alte detalii despre această posibilă vizită.

De la preluarea mandatului la sfârşitul anului 2019, Rafael Grossi a vizitat Iranul o singură dată, în august 2020, iar această deplasare a fost una fructuoasă: inspectorii au putut avea acces la două situri unde ar fi putut avea loc activităţi nucleare nedeclarate la începutul anilor 2000.

De la retragerea în 2018 a SUA din acordul nuclear internaţional şi restabilirea sancţiunilor, Iranul s-a eliberat treptat de mai multe responsabilităţi asumate în schimbul unei reduceri a represaliilor internaţionale la adresa sa. Noul preşedinte american Joe Biden a declarat că este gata să salveze acordul semnat în 2015, care ar trebui să împiedice Iranul să se dozeze cu arme atomice, cu condiţia ca Teheranul să revină la respectarea restricţiilor asumate anterior. Iranul cere însă ca Washingtonul să ridice mai întâi toate măsurile punitive impuse în ultimii trei ani. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro