Iran: Preşedintele Rowhani sfătuieşte foştii militari interesaţi de alegeri să stea departe de viaţa politică

Iran: Preşedintele Rowhani sfătuieşte foştii militari interesaţi de alegeri să stea departe de viaţa politică

Confruntat cu perspectiva interesului mai multor foşti generali de a candida la alegerile din 18 iunie, preşedintele iranian Hassan Rowhani i-a sfătuit duminică pe aceştia împotriva adoptării unei cariere politice, transmite dpa.

"În mod clar, datoria forţelor noastre armate nu este doar de natură militară, ci şi de a nu intra în politică", a afirmat Rowhani, menţionând că sarcina militarilor este de a proteja suveranitatea naţiunii şi guvernul ales de popor.

Mai mulţi foşti militari şi-au anunţat candidaturile, stârnind temeri în rândul reformatorilor din tabăra lui Rowhani privind perspectiva ca Iranul să fi pe viitor condus de un guvern militar.

Nu există însă bariere constituţionale în calea prezentării acestor candidaturi, doar membrilor militari activi fiindu-le interzisă participarea la viaţa politică.

Tabăra preşedintelui Rowhani nu a numit încă un candidat. Rowhani nu mai poate candida, deoarece a îndeplinit deja două mandate.

Două nume au fost vehiculate de reformatori drept candidaţi potenţiali: fostul preşedinte Mohammed Khatami şi ministrul de externe Mohammad Javad Zarif.

Lui Khatami i se interzice însă să candideze pentru că a fost trecut pe lista neagră după ce a criticat public alegerile manipulate din 2009. În ceea ce îl priveşte pe Zarif, acesta nu şi-a manifestat deocamdată interesul de a candida. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Sunt acri strugurii / Andra a plecat de la „Vocea României” după numai un sezon: „Mi s-a cerut să fiu rea”

2 Făbricuța de tutișoare a României / Azi, Dana Budeanu, de care a ajuns să râdă și Mândruță!

3 În România nimic nu este întâmplător...

4 ULTIMA ORĂ Procurorii și polițiștii au constatat că lipsesc multe buletine de vot de la alegerile locale din S…

5 Telenovelă locală / „Împăratul înghețatei” din România, super-petrecere pe yacht cu „Prințesa prăjiturilor” de l…