Iran: Ultraconservatorul Ebrahim Raisi a primit girul ayatollahului Khamenei ca şef al statului

Iran: Ultraconservatorul Ebrahim Raisi a primit girul ayatollahului Khamenei ca şef al statului

Ultraconservatorul Ebrahim Raisi a fost validat marţi de ayatollahul Khamenei în funcţia de preşedinte al Iranului, poziţie din care va trebui să gestioneze redresarea economiei afectate de sancţiunile americane şi de criza sanitară, precum şi relansarea negocierilor de salvare a acordului internaţional privind programul nuclear iranian, relatează AFP şi Reuters.

"Vom căuta, fireşte, ridicarea sancţiunilor tiranice, dar nu vom lega condiţiile de trai ale poporului de voinţa străinilor", a declarat Raisi, într-un scurt discurs în cadrul ceremoniei de validare a sa în noua funcţie de către ayatollahul Ali Khamenei, "ghidul" iranian suprem.
 

Foto: (c) IRANS SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT EPA


Raisi, în vârstă de 60 de ani, fost şef al Autorităţii judiciare a Iranului, a câştigat alegerile prezidenţiale din iunie, marcate de un absenteism record, aminteşte AFP.

"În conformitate cu alegerea poporului, îl consacru pe înţeleptul, neobositul, experimentatul şi popularul Ebrahim Raisi ca preşedinte al Republicii Islamice Iran", a scris ayatollahul într-un decret citit de şeful său de cabinet.
 

Foto: (c) IRANS SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT EPA


Joi, Raisi mai urmează să depună şi jurământul în parlamentul iranian, în faţa căruia va trebui să-şi prezinte şi candidaţii la posturile de ministru.

Preşedinţia lui Raisi urmează să consacre preluarea controlului asupra puterii de către conservatori, după victoria acestora la alegerile legislative din 2020. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

2 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

3 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

4 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

5 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”