Iranul a început producţia unui avion de luptă local conceput pentru forţele sale aeriene

Iranul a început producţia unui avion de luptă local conceput pentru forţele sale aeriene

Iranul a început producţia avionului de luptă Kowsar, conceput intern, pentru a fi folosit de forţele sale aeriene, a relatat televiziunea de stat, în contextul amplificării tensiunilor cu SUA după ce Washingtonul a reintrodus sancţiuni asupra Teheranului, relatează Reuters.

"În curând, numărul necesar de aceste avioane va fi produs şi pus în serviciul forţelor aeriene", a declarat sâmbătă ministrul apărării, Amir Hatami, la o ceremonie de lansare a producţiei, transmisă la televiziune.

Iranul spune că avionul Kowsar este "100% producţie internă" şi poate transporta diferite arme, urmând a fi folosit pentru scurte misiuni aeriene de sprijin.

Foto: (c) DEFENSE MINISTRY OF IRAN / EPA

Totuşi, unii experţi militari consideră că acest avion de luptă este o copie la indigo a unui model F-5 produs pentru prima dată în SUA în anii '60.

Forţele aeriene iraniene au fost limitate probabil la doar câteva zeci de avioane de luptă: fie ruseşti, fie modele americane vechi, achiziţionate înainte de Revoluţia din Iran din 1979.

Teheranul a trimis armament şi mii de soldaţi în Siria pentru a sprijini forţele preşedintelui Bashar al-Assad, dar a trebuit să se bazeze pe Rusia pentru sprijin aerian, din cauza lipsei unei forţe aeriene solide.

Iranul a lansat în 2013 ceea ce a descris ca fiind un avion de luptă nou, conceput intern, numit Qaher 313, dar unii experţi şi-au exprimat dubiile în legătură cu viabilitatea avionului la acel moment.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...