Iranul a început să îmbogăţească uraniu peste nivelul de 4,5% (OIEA)

Iranul a început să îmbogăţească uraniu peste nivelul de 4,5% (OIEA)

Iranul a început de luni dimineaţă să îmbogăţească uraniu peste nivelul de 4,5%, a anunţat agenţia semioficială de presă Isna, citând un purtător de cuvânt al Organizaţiei iraniene a energiei atomice (OIEA), transmite AFP.

Anunţul vine după ce duminică Teheranul a făcut cunoscut că a început să îmbogăţească uraniu peste limita de 3,67% impusă de acordul internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian.

Purtătorul de cuvânt al OIEA Behrooz Kamalvandi a menţionat, citat de agenţia Tasnim, că Teheranul are în vedere producerea de uraniu îmbogăţit la 20% dacă semnatarele acordului nu-l ajută să beneficieze de facilităţile economice ale acestuia, a relatat şi Xinhua.

La un an după retragerea SUA din acordul de la Viena, Teheranul a anunţat pe 8 mai că a decis să nu mai respecte două limite la care consimţise: un plafon de 300 kg pentru rezervele de uraniu îmbogăţit (UF6) şi unul de 130 tone pentru rezervele de apă grea. În aceeaşi zi, Teheranul a dat un ultimatum de 60 de zile statelor încă părţi ale acordului (Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia) pentru a-l ajuta să evite sancţiunile americane.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a informat că va ţine o reuniune extraordinară pe 10 iulie, la cererea SUA, pentru a evalua derogările la acord anunţate de Teheran. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante