Iranul a lansat propria rețea națională de internet

Iranul a lansat propria rețea națională de internet

Autoritățile de la Teheran au lansat recent propria rețea națională de internet, similar unui intranet funcțional la nivel național, relatează BBC News, care citează media de stat din Iran, potrivit căreia ''serviciul va beneficia de calitate și viteză foarte bune la un cost redus, comparativ cu sursele tradiționale care furnizau accesul la internet''.

Potrivit Digitaltrends.com, securitatea digitală reprezintă unul dintre motivele care au justificat decizia autorităților de a furniza propriul serviciu de internet, cu scopul de a se asigura asupra conținutului pe care iranienii îl promovează online. De asemenea, guvernul iranian s-a confruntat cu numeroase atacuri ale hackerilor, atât individuali cât și cei sprijiniți de alte state. Cel mai cunoscut program nuclear iranian a fost atacat informatic.

În prezent acest serviciu de internet se află într-o fază incipientă, fiind disponibile prin intermediul său serviciile guvernamentale și cele interne, urmând ca în anul 2017 să fie lansată o a doua fază cu posibilitatea de a încărca conținut video intern. De asemenea, de la finalul lunii martie a anului viitor, companiile iraniene vor putea folosi acest serviciu pentru desfășurarea operațiunilor la nivel internațional, fără să încalce restricțiile aflate în prezent în vigoare.

Susținătorii dreptului la confidențialitate sunt îngrijorați că prin intermediul acestui demers intimitatea utilizatorului de internet nu va fi protejată, însă guvernul iranian a negat respins aceste obiecții, menționând că obiectivul acestui proiect este protejarea informației utilizatorului.

Chiar dacă în prezent autoritățile de la Teheran blochează accesul la rețele de socializare precum Facebook și Twitter, utilizatorii iranieni le accesează cu ajutorul rețelelor private virtuale (VPN), scrie BBC News.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze

2 Pe unde își țin banii miliardarii României / Detaliile inedite din dosarul furtului din casa „regelui pavelelor”

3 „Putin ar putea invada Europa anul viitor, posibil state membre ale alianței”

4 Începutul sfârșitului pentru Putin? Prețul acțiunilor Gazprom s-a prăbușit joi după ce a refuzat să plătească dividende

5 VIDEO „Pământul le ardea sub picioare, marea fierbea” / Cum i-au alungat ucrainenii pe ruși de pe Insula Șerpilor