Iranul a prezentat o nouă rachetă de croazieră, cu prilejul aniversării a 40 de ani de la Revoluţia islamică

Iranul a prezentat o nouă rachetă de croazieră, cu prilejul aniversării a 40 de ani de la Revoluţia islamică

Iranul a prezentat sâmbătă o nouă rachetă de croazieră cu o rază de 1.300 km (800 mile), a anunţat televiziunea de stat în contextul în care ţara din Orientul Mijlociu îşi prezintă realizările în timpul evenimentelor care marchează 40 de ani de la Revoluţia islamică din 1979, relatează Reuters.

''Cu o rază de peste 1.300 km ... această rachetă de croazieră are nevoie de timp foarte scurt pentru pregătire şi poate zbura la un altitudine joasă ", a declarat ministrul iranian al apărării Amir Hatami în cadrul ceremoniei de prezentare a rachetei.

Hatami a precizat că noua rachetă sol-sol, numită Hoveizeh, face parte din familia Soumar de rachete de croazieră, care au fost dezvăluite în 2015.

Experţi occidentali consideră că Iranul exagerează adesea cu capabilităţile militare, deşi există motive de îngrijorare cu privire la rachete balistice cu rază lungă de acţiune.

Iranul a declarat în ianuarie că cererea de lansare a unui satelit a eşuat după ce Teheranul a ignorat avertismentele SUA de a evita o astfel de activitate.

Washingtonul a avertizat Teheranul luna aceasta împotriva a trei lansări de rachete planificate, apreciind că acestea încalcă o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU deoarece utilizează tehnologia rachetelor balistice.

Statele Unite sunt preocupate de faptul că tehnologia pentru rachete cu rază lungă de acţiune folosită de Iran pentru a plasa sateliţi pe orbită poate fi de asemenea folosită pentru a lansa focoase.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania”

2 AUDIO Germania făcută mat de Rusia? / Înregistrarea conversației dintre ofițerii germani despre Podul Kerci ar fi autentică

3 „M-am pierdut puțin pe la altă stradă” / Cică așa se numește mai nou adulterul...

4 Prima surpriză în cursa pentru București! Adrian Thiess, omul care l-a făcut primar pe Oprescu, va conduce campania lui Cristian Popescu Piedone

5 Fără să vrea, Emmanuel Macron i-a dezvăluit lui Putin un secret știut de toată lumea: Occidentul are deja trupe în Ucraina