Iranul a trimis în Ucraina instructori din forțele sale militare de elită

Iranul a trimis în Ucraina instructori din forțele sale militare de elită

Iranul a trimis zeci de instructori ai Gărzilor Revoluționare Iraniene pentru a antrena soldați ruși în folosirea dronelor kamikaze, relatează Daily Mirror care citează surse ucrainene.

Drone ale armatei iraniene depozitate într-o baza subterana din Muntii Zagros FOTO Captura YouTube

Trupe din forța militară de elită iraniană au sosit în secret pe linia de front din Ucraina în contextul în care Moscova a lansat săptămâna trecută, în zile consecutive, atacuri fulgerătoare cu rachete și cu drone de atac primite din Iran.

Circa 50 de experți din cadrul Gărzilor Revoluționare Iraniene (IRGC) au fost trimiși pe frontul de luptă din sud și est pentru a-i învăța pe soldați cum să opereze drone „kamikaze” de precizie precum Șahed-136, drone lansate în ultimele zile asupra Kiev și altor orașe majore de pe întreg teritoriul țării.

Există unele suspiciuni că acești instructori au ajutat operatorii ruși ai acestor drone cu controlul traiectoriei și chiar cu țintirea unor obiective.

Dronele iraniene au permis armatei ruse să lovească și să distrugă echipamente ucrainene grele după ce a pierdut o cantitate considerabilă de tancuri și tehnică militară pe câmpul de luptă din Ucraina, în principal odată cu contraofensiva de succes din regiunea Harkov.

Diviziile ucrainene de artilerie și drone au distrus recent o bază de antrenament pentru drone din sudul Ucrainei, potrivit unor surse de la Kiev, relatează The Mirror.

Comandanții de rang înalt ai lui Putin colaborează cu trupele IRGC, în ciuda negărilor repetate ale regimului iranian că acestea ar fi implicate.

Acestea și-au desfășurat activitatea la baze de la Dzankoi, în Crimeea, și la Herson, în sud, unde o echipă IRGC a fost deja distrusă.

„Cel puțin una dintre echipele iraniene de antrenament a fost lovită recent și le vânăm în mod activ. Ne îngrijorează de ceva vreme faptul că specialiștii IRGC ajută Rusia în atacurile lor îngrozitoare asupra civililor și, bineînțeles, îi vizăm".”, a declarat o sursă militară ucraineană pentru Daily Mirror:

Dronele Shahed-136 au o lungime de 3,5 metri, se pot deplasa cu 160 km/h și transportă un focos exploziv, care poate fi devastator atunci când este lansat.

De asemenea, aceste sisteme pot fi transportate într-un vehicul care se deplasează rapid, astfel încât locurile de lansare pot fi schimbate rapid după ce se deschide focul.

Zeci de drone iraniene au fost doborâte până acum de unitățile de apărare aeriană ucrainene, dar există o cursă contra cronometru pentru a ajuta trupele Kievului să beneficieze de sisteme de apărare britanice și americane de ultimă generație.

Săptămâna trecută președintele ucrainean Volodomir Zelenki a dezvăluit că, potrivit informațiilor de care dispune Ucraina, agresorul rus a comandat din Iran aproximativ 2.400 de drone Șahed.

La sfârșitul lunii august, SUA anunța că Rusia a primit un lot mare de drone iraniene, care au început să fie observate pe câmpul de luptă din Ucraina luna trecută.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”