Iranul își anunță intenția de a construi nave cu propulsie nucleară

Iranul își anunță intenția de a construi nave cu propulsie nucleară

Iranul și-a anunțat marți intenția de a construi nave cu propulsie nucleară, ca reacție la prelungirea cu zece ani a sancțiunilor americane, cu riscul tensionării suplimentare a relațiilor bilaterale, transmite AFP.

Președintele Hassan Rohani a calificat drept 'încălcare' a acordului nuclear din 2015 prelungirea sancțiunilor de către Congresul SUA și a cerut șefului Organizației Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA) 'să planifice conceperea și producerea de motoare cu propulsie nucleară pentru transportul maritim'.

În 2012, în pline tensiuni între Teheran și comunitatea internațională în legătură cu dosarul nuclear, în parlamentul iranian a fost evocată construirea de motoare nucleare, utilizabile pentru nave și submarine. Șeful OIEA din acea perioadă, Fereydoon Abbasi Davani, a afirmat atunci că Iranul avea capacitatea, nu însă și intenția de a construi astfel de motoare.

Cu doar câteva excepții, spărgătoare de gheață rusești, marea majoritatea a navelor cu propulsie nucleară sunt militare.

Experții au estimat atunci că fabricarea unor astfel de motoare ar fi prea costisitoare.

Rohani își asumă riscul de a fi acuzat de SUA și de Israel că vrea să dezvolte capacitățile nucleare ale Iranului în pofida acordului nuclear încheiat cu marile puteri în vara lui 2015.

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a numit în viitoarea sa administrație câțiva adversari vehemenți ai Iranului, printre care James Mattis, viitorul ministru al apărării, și Mike Pompeo, care va prelua conducerea CIA

.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...