Iranul lovit de două decese de coronavirus Wuhan. Ambii sunt iranieni/Ar exista deja 2000 de infectați!

Iranul lovit de două decese de coronavirus Wuhan. Ambii sunt iranieni/Ar exista deja 2000 de infectați!

Teheran a surprins organizaţiile internaţionale din domeniul sănătăţii, ieri, când Associated Press a raportat că doi iranieni au murit în oraşul iranian Qoms după o infecţie ci virus Wuhan.

Speculaţiile timpurii potrivit cărora cazurile ar putea fi străini, poate cetăţeni chinezi, au fost repede eliminate: era vorba despre doi iranieni fără istoric recent de călătorie în străinătate, care au contractat virusul - într-un mod necunoscut.

Până în prezent, guvernul iranian nu a oferit nicio explicaţie despre cum s-ar fi putut întâmpla acest lucru. China este un partener comercial important pentru Iran, iar interesul principal este petrolul.

Pentru a supraveghea răspunsul Republicii Islamice la virus, Rouhani a format un comitet care va include miniştrii sănătăţii şi ai infrastructurii drumurilor, pe lângă „reprezentare” din partea armatei şi a IRGC. Guvernul va impune, de asemenea, „măsuri de urgenţă”, deşi nu a fost clar imediat ce ar include acestea.

În Qoms, care este capitala unei provincii mai mari cu acelaşi nume, oficialii iranieni au închis şcolile şi au impus măsuri de urgenţă în toată provincia nord-centrală, transmite WSJ.

Până când Teheran a confirmat joi un al cincilea caz, observatorii au avertizat că un focar sever poate copleşi cu uşurinţă sistemul de sănătate al Iranului, tensionat oricum de criza economică provocată de sancţiunile americane aplicate după retragerea SUA din tratatul nuclear JCPOA.

Concret, un purtător de cuvânt al guvernului a confirmat că cei trei pacienţi supravieţuitori sunt în Qoms şi Arak, o altă provincie nu prea îndepărtată de Qoms.

De asemenea, zvonurile au afirmat că o recentă închidere a staţiei de metrou din Teheran a fost legată de transportul secret al unui pacient suspectat de infecţie.

Alte ţări din regiune au raportat cazuri de virus, inclusiv Emiratele Arabe Unite şi Egipt. Dar modul în care a ajuns acolo nu este clar.

Un reporter al New York Times a transmis că fratele unuia dintre pacienţii decedaţi din Qoms a contestat afirmaţia guvernului potrivit căreia cei doi iranieni care au murit erau în vârstă cu o sănătate slabă. Conform sursei acestui reporter, una dintre victime avea 60 de ani şi era relativ sănătoasă.

De asemenea, reporterul a transmis că iranienii sunt furioşi că guvernul a muşamalizat iniţial informaţiile despre focar şi că mulţi consideră că oficialii de sănătate publică nu fac suficient pentru a opri răspândirea. De exemplu, o companie aeriană internă menţine în continuare zboruri către China, fiind o evidentă problemă de sănătate publică.

Foarte convenabil pentru guvern, ştirile despre focarul de virus Wuhan au apărut în ziua dinaintea alegerilor legislative ale Iranului, stabilite pentru mâine.

Într-un exemplu hilar de „democraţie” în stil iranian, guvernul a refuzat să anuleze alegerile de mâine şi, în schimb, sfătuieşte cetăţenii să rămână acasă şi să evite votul.

Între timp, în Irak, oficialii au interzis cetăţenilor iranieni să circule prin punctele de trecere a frontierelor şi aeroporturilor irakiene, pentru a putea controla răspândirea virusului Wuhan. Liniile aeriene din Kuweit a anulat, de asemenea, zborurile către Iran.

Cu toate că amploarea focarului nu este încă cunoscută, un utilizator de twitter care a urmărit îndeaproape focarul în întreaga lume a declarat că estimează că există deja 2.000 de cazuri de virus în Iran, dar nu este clar pe ce se bazează estimarea.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

2 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

3 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...