Irimescu (MADR): Avem penalități de 755 de milioane de euro pe agențiile de plăți; se impune o analiză foarte critică

Irimescu (MADR): Avem penalități de 755 de milioane de euro pe agențiile de plăți; se impune o analiză foarte critică

Modul în care au fost cheltuite fondurile europene, dar și efectele acestora în mediul rural vor face obiectul unei analize foarte critice, în condițiile în care de-a lungul anilor agențiile de plăți din agricultură au înregistrat penalități de peste 755 de milioane de euro, iar la acestea se mai adaugă și dezangajarea de aproape un miliard de euro din PNDR 2007-2013, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

"Se impune o analiză foarte critică pentru a vedea în cel fel s-au cheltuit banii, fondurile europene, și care au fost efectele. Am transferat atâtea fonduri în mediul rural, dar consider că trebuie să vedem și efectul lor. Deși nu suntem cei mai penalizați la nivel european, am cerut o analiză să vedem de ce s-a ajuns la această situație pentru că avem penalizări de-a lungul anilor pe cele două agenții de plăți de 755 de milioane de euro, la care se mai adaugă și dezangajarea de anul trecut de aproape un miliard de euro pe PNDR 2007-2013, pentru că în cadrul agenției s-a dat dovadă de prea multă clemență. Au fost beneficiari care nu au avut bani pentru implementarea programului până la capăt și atunci agenția le-a mai acordat o șansă să facă rost de bani și au tot amânat până când am ajuns în 2015 când s-au anulat proiecte de aproape 800 de milioane de euro. Pentru noi este grav pentru că se puteau realiza multe investiții în mediul rural", a precizat ministrul Agriculturii, la conferința 'PNDR 2014-2020 — Prezent și viitor', organizată la INDAGRA.

Irimescu susține că este nevoie de o astfel de analiză și pe proiectele derulate cu fondurile SAPARD, înainte de aderarea României la UE, pentru că la ora actuală multe din aceste proiecte au fost falimentate.

"Trebuie o analiză și pe ceea ce s-a întâmplat pe proiectele Sapard, pentru că foarte multe proiecte care au început bine, în final au fost falimentate. Cred că ați auzit și dumneavoastră tot felul de remarci de genul: "nu vreau să mai aud de fonduri europene, sunt atât de complexe procedurile și de aceea prefer să merg la bănci, pe banii mei, decât să mai apelez la fonduri europene", ceea ce pentru mine este foarte grav. Ne dorim ca fondurile să ajungă la cei mai mici beneficiari, dar știți bine că ei trebuie să ajungă la cei care au bani pentru a putea implementa aceste proiecte. Degeaba le dăm bani celor mai mici, pentru că ajungem în situația din 2015 în care trebuie să anulăm proiecte", a subliniat Irimescu.

Șeful MADR a menționat că deși a încercat să simplifice foarte multe procedurile de accesare a fondurilor europene, încă mai este "suficient spațiu de simplificare".

"Am reușit în acest an să simplificăm foarte mult, dar mai este încă suficient spațiu de simplificare a procedurilor. Este încă foarte multă birocrație. Consider că este foarte ușor să complici lucrurile și mult mai greu să faci lucrurile să funcționeze cât mai simplu. E mai ușor să pui o mie de pârghii ca să funcționeze un sistem, decât 2-3 pe un sistem german. Înțelegem importanța prevederilor europene în legislație în contextul în care Comisia trebuie să se asigure că banii se cheltuiesc corect, dar știm că omul are imaginație și poate să inventeze soluții pentru a păcăli pe cei care acordă ajutoare. Aici este și rolul CE și al agențiilor de plăți pentru a veghea ca fondurile să ajungă cat mai corect la cei care sunt în măsură să implementeze corect proiectele. De aceea am și avut de a lungul anilor penalizări foarte mari", a explicat Irimescu.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) organizează, vineri, la Romexpo, conferința cu titlul 'PNDR 2014-2020 — Prezent și viitor'.

Potrivit organizatorilor, evenimentul se desfășoară în marja celei de-a XXI-a ediții a Târgului internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei — INDAGRA 2016, la Romexpo, în perioada 2 — 6 noiembrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...