Irimescu: Legea vânătorii nu poate fi modificată printr-o ordonanță de urgență; aplicarea unor articole poate fi suspendată

Irimescu: Legea vânătorii nu poate fi modificată printr-o ordonanță de urgență; aplicarea unor articole poate fi suspendată

Legea vânătorii nu poate fi modificată printr-o ordonanță de urgență pentru că este o lege organică, dar se poate redacta o ordonanță de urgență prin care să se suspende aplicarea unor articole pentru o perioadă de timp, a declarat, marți, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

"Legea nu se poate modifica pentru că este o lege organică dar putem face o ordonanță de urgență prin care să se suspende aplicarea unor articole pentru o perioadă de timp. Sigur, ea poate fi contestată la Curtea Constituțională, dar până când contestă trece timpul. În noaptea asta colegii stau să termine și dimineață o avem pe masă nu știu dacă se va discuta mâine (miercuri n.r.) în Guvern, pentru că trebuie să o vadă și celelalte ministere. În orice caz cred că săptămâna viitoare este termenul cel mai realist", a precizat Irimescu.

Câteva mii de ciobani s-au adunat, marți, la Palatul Parlamentului, pentru a protesta față de legea care reduce numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii și interzice înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic.

Intrarea în vigoare a Legii 149/2015 care modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006 prejudiciază în mod abuziv crescătorii de rumegătoare din România, dreptul la asociere al vânătorilor și îngrădește dreptul la proprietate, potrivit asociațiilor de profil.

Oierii au încheiat protestul numai după ce a fost semnat un protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, Ministerele Agriculturii și Mediului și Federația Agrostar, protocol care parafează modificarea unor articole din Legea Vânătorii.

Protocolul are două puncte: primul face referire la modificarea prin Ordonanță de Urgență a celor două articole controversate din Legea Vânătorii, respectiv cele referitoare la pășunat și la numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părți semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidență asupra bunei desfășurări în sectorul agricol.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 Ce se întâmplă în China?