Irlanda pierde postul de comisar european pentru comerţ, acordat letonului Valdis Dombrovskis

Irlanda pierde postul de comisar european pentru comerţ, acordat letonului Valdis Dombrovskis

Letonul Valdis Dombrovskis a fost desemnat marţi comisar pentru comerţ de către preşedinta Comisiei Europeane, Ursula von der Leyen, profitând de demisia irlandezului Phil Hogan, care a încălcat regulile de combatere a coronavirusului în ţara sa, potrivit AFP şi Reuters.

"Am decis să o propun pe (irlandeza) Mairead McGuinness (...) pentru postul de comisar pentru servicii financiare şi piaţa de capital. Domnul Dombrovskis se va ocupa de comerţ", a declarat şefa executivului european într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Atât Mairead McGuinness, cât şi Valdis Dombrovskis fac parte din Partidul Popular European (PPE), care reprezintă cel mai mare grup din legislativul comunitar.

Mairead McGuinness era eurodeputată din partea Irlandei începând din iulie 2004, iar din 2017 era vicepreşedintă a PE. Ea este membră a partidului Fine Gael, care face parte din PPE.

 


Foto: (c) KIMMO BRANDT / EPA


Valdis Dombrovskis, fost premier leton, a asigurat interimatul la portofoliul comerţului de la plecarea lui Hogan.

El devine comisar pentru comerţ într-o perioadă în care blocul comunitar este blocat în negocieri dificile cu Marea Britanie privind relaţia post-Brexit, se confruntă cu tensiuni comerciale cu China şi SUA şi încearcă să găsească o poziţie comună în legătură cu viitorul director al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

 


Foto: (c) Francisco Seco POOL / EPA


Dombrovskis era de un an, de la instalarea echipei conduse de Ursula von der Leyen, vicepreşedinte executiv al CE pentru o economie în serviciul cetăţenilor, un portofoliu din care superviza activitatea altor comisari, păstrând în acelaşi timp responsabilitatea finanţelor. El îşi va păstra titlul de unul dintre cei trei vicepreşedinţi executivi ai CE.

Timp de cinci ani (2014-2019), s-a ocupat de moneda euro în Comisia Europene condusă de Jean-Claude Juncker.

În perioada petrecută în cadrul CE, el şi-a construit reputaţia unui om serios şi competent, cunoscător al chestiunilor economice, dar cu o imagine austeră. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!

4 VIDEO „Nu putem cuceri orașe mari” / Din nou un analist militar spune adevărul la televiziunile rusești

5 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…