Isărescu (BNR): Producătorii autohtoni pierd piața internă treptat

Isărescu (BNR): Producătorii autohtoni pierd piața internă treptat

Producătorii autohtoni pierd piața internă treptat, din cauza erodării competitivității prin preț, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, într-o conferință de presă.

"Noi cred că avem probleme nu neapărat cu creșterea importanței relative a importurilor prin acomodarea cererii de consum, dar mai ales cu o tendință clară de erodare a competitivității prin preț a producătorilor autohtoni. Am calculat din acest punct de vedere cursul de schimb real efectiv. Cursul de schimb real efectiv denotă o pierdere de competitivitate. Producătorii autohtoni pierd piața internă treptat. Nu facem prognoze de cost niciodată dar, pentru că le găsim în presă făcute de către alții, nu prea e loc de apreciere a cursului. Nu prea e loc, să nu spun că nu e loc deloc", a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, investițiile autohtone sunt relativ modeste.

"Investițiile sunt, în continuare, relativ modeste. Avem de aproape 20 de luni o creștere economică robustă, dar bazată în special pe consum, cu revenire a creditelor acordate societăților nefinanciare. BNR a mai arătat în câteva rânduri că marea problemă este decapitalizarea, sau indicatorii indicatorii scăzuți de capital a întreprinderilor românești. Aici avem probleme. Multinaționalele se finanțează, de regulă, de la societatea mamă sau de pe plan intern. Alta este problema, nu că sunt dobânzile mai mari sau mai mici. Cadrul legislativ probabil că a creat, așa, o incertitudine și a pus multe credite în așteptare, dar dacă discutați cu bancherii comerciali veți afla că găsesc cu greu clienți bancabili", a spus guvernatorul.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția din Belgia a întrerupt o orgie sexuală cu 25 de participanți, printre care și un europarlamentar, car…

2 Omul de afaceri Jaroslav Haščák, care deţine farmaciile Sensiblu / Dr. Max în România, a fost arestat pentru co…

3 Medicii americani avertizează că efectele secundare ale vaccinurilor anti-covid „nu sunt neglijabile”

4 VIDEO Judecați voi, nouă ne este scârbă...

5 Ăsta este eurodeputatul ungur care a fugit pe geam la orgia sexuală de la Bruxelles și a rămas blocat. E din p…