Isărescu: Avem câteva mii de cazuri de dare în plată,din care jumătate fără restanțe de plată; am stimulat o răzgândeală

Isărescu: Avem câteva mii de cazuri de dare în plată,din care jumătate fără restanțe de plată; am stimulat o răzgândeală

Datele pe care Banca Națională a României le are la dispoziție arată că, până în prezent, există câteva mii de cazuri de notificări privind darea în plată, din care aproape jumătate au fost depuse de debitori care nu aveau restanțe la plată, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Avem în prezent câteva mii de cazuri (...) din care aproape jumătate nu aveau restanțe de plată. Aceasta este o problemă extrem de serioasă. Oameni care nu aveau probleme... Am stimulat o răzgândeală și aceasta este o problemă", a explicat Isărescu.

El a precizat că datele pe care BNR le are la dispoziție sunt colectate indirect, de la băncile comerciale, pentru că Legea nu permite băncii centrale să colecteze în mod direct astfel de date, și s-ar putea să nu reflecte întocmai situația, dar problema de fond rămâne, având în vedere că cifra anunțată de inițiatorii legii a fost mult mai mare, de aproximativ 900.000 de persoane care ar avea probleme cu plata ratelor la bancă.

În acest context, guvernatorul a menționat că asistăm la o descurajare a creditării, în special pe segmentul de ipotecare, din cauza cadrului legal incert, cu multe lacune.

"Nu putem să evaluăm, cu excepția acestor informații, care vor fi consecințele (Legii dării în plată—n.r.) asupra creditării în România. (...) Credem că avem o descurajare mai mult decât semnificativă a creditării ipotecare. Și aici avem incertitudini", a mai spus Isărescu.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 aprilie și a intrat în vigoare în data de 13 mai.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Fotografii cu Prodanca goală și cu mâna la „fofo” scăpate pe internet

3 VIDEO Priviți ce palat și-a cumpărat fugarul Rizea la Chișinău!

4 „Am decis să încercăm din nou”

5 Rareș Bogdan reacționează după noile derapaje ale Comisiei Europene privind „corectitudinea politică”