Isărescu: Constatarea că băncile nu au făcut profit este corectă; nu au plătit impozite pe profit pentru că nu au avut profit

Isărescu: Constatarea că băncile nu au făcut profit este corectă; nu au plătit impozite pe profit pentru că nu au avut profit

Bilanțurile anuale ale băncilor sunt publice și cunoscute, iar constatarea că, în ultimii ani, băncile nu au făcut profit este corectă, a declarat, vineri, într-un briefing de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).

"Cred că domnul ministru (ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, n.r.) a dat un mesaj corect, în sensul că a făcut o constatare, dar pe care nu trebuie să o căutăm, nu ne trebuie liste. Bilanțurile anuale ale băncilor sunt publice, deci nu trebuie să facă cineva liste sau să solicite liste, sunt cunoscute foarte bine. Constatarea că, în ultimii ani, foarte multe bănci nu au făcut profit este una corectă: băncile nu au făcut profit. Asta este o constatare pe care am făcut-o și noi și am spus-o în repetate rânduri. Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenție, pentru că la nivelul publicului larg se va înțelege altceva, cum ar fi că băncile nu au vrut să plătească. Ele nu au plătit pentru că nu au făcut profit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuțiile sociale etc. Acum, de ce nu au făcut profit, este o altă întrebare. Asta trebuie să se cerceteze, și Banca Națională sprijină prin metodele pe care le are eforturile ca bazele fiscale din contabilitatea băncilor să fie corectă. Așa cum am mai spus în repetate rânduri, este obligația noastră legală ca pe timpul supravegherii, când constatăm că nu este ceva în regulă să raportăm organelor în drept, nu numai Ministerului de Finanțe și așa facem de fiecare dată", a menționat Isărescu.

Potrivit Guvernatorului BNR, businessul bancar este unul foarte complicat, iar dacă o bancă nu face profit nu este ceva anormal.

"Banca Națională nu are niciun fel de mandat, de atribuții, să facă propriu-zis control fiscal. Una este să faci o constatare că o instituție nu are profit și, deci, nu plătește impozit pe profit, și alta e să te uiți în contabilitate și să constați că nu a făcut profit, pentru că unele operațiuni au fost la marginea legii sau în afara legii. În măsura în care asemenea constatări se vor face și se vor dovedi, bineînțeles că Ministerul de Finanțe trebuie să acționeze ca atare și noii vom acorda tot sprijinul necesar. Mai trebuie să fac o precizare să nu existe neînțelegeri: a face profit într-o bancă nu e o chestiune ușoară. Aici ar fi bine ca societatea să înțeleagă că activitatea bancară este un complicată. Trebuie să dai și dobânzi celor care fac depozite la tine, deponenților, să acoperi și creditele care nu-ți revin, să-ți acoperi și cheltuielile de funcționare, să ții și lichiditate. O bună parte din resursele băncilor se păstrează în formă lichidă, pentru că lumea trebuie să-și retragă banii atunci când dorește. Businessul bancar este unul foarte complicat și aș vrea să se transmită ideea că dacă o bancă nu face profit nu este ceva anormal. Foarte probabil să nu facă profit sau să un profit mic. Nu au făcut în perioada de criză, l-au făcut anterior și când l-au făcut anterior, au plătit impozit pe profit vârtos. De asemenea, ce n-aș mai vrea să se înțeleagă, pentru că devine periculos, este să nu se facă o confuzie între o pierdere anuală și capitalul unei bănci. Toate băncile din România au capital pozitiv și dincolo de limitele legii, de 8%", a explicat oficialul BNR.

Isărescu a adăugat că Fiscul ar trebuie să verifice și vânzarea de credite neperformante, "uneori la prețuri care ridică semne de întrebare", iar acest lucru se face de multe ori exact pentru ca să lichideze surse sau active care nu sunt aducătoare de venit și pentru a-și îmbunătăți baza de capital.

"În concluzie, sprijinim Ministerul de Finanțe pe căile pe care le avem noi la dispoziție prin actul de supraveghere. Dacă din actul de supraveghere rezultă date care arată că unele operațiuni s-au făcut în afara sau la limita legii suntem primii care informăm și asigurăm opinia publică de acest lucru. Contabilitatea unei bănci nu este o chestiune simplă, repet", a subliniat Mugur Isărescu.

Recent, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a afirmat că 70% dintre băncile din România nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani.

În replică, președintele Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului, Daniel Zamfir, î-a solicitat ministrului Finanțelor, printr-o scrisoare, lista băncilor care nu ar fi plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani și situația plății impozitului pe profit a instituțiilor financiare nebancare și a colectorilor de creanțe în ultimii zece ani.

De asemenea, senatorul i-a solicitat cerut ministrului ca aceste informații să fie trimise Comisiei de industrii până pe 10 august.

"În urma afirmației dumneavoastră din spațiul public potrivit căreia 31 dintre instituțiile bancare care operează pe teritoriul României nu au plătit în ultimii 5 ani impozit pe profit, vă solicit să transmiteți Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului, următoarele informații: lista celor 31 de bănci la care făceați referire în afirmațiile dumneavoastră și situația plății impozitului pe profit a instituțiilor financiare nebancare și a colectorilor de creanțe în ultimii 10 ani. Ar fi util ca materialul să fie transmis comisiei noastre până în data de 10 august 2017", se arată în scrisoarea adresată de Zamfir ministrului Ionuț Mișa, transmisă joi AGERPRES.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski