Isărescu, despre macrostabilitate: Mi se spunea, în anii '90, că și mortul e macrostabil

Isărescu, despre macrostabilitate: Mi se spunea, în anii '90, că și mortul e macrostabil

O creștere economică nerealizată în condiții de echilibre mai devreme sau mai târziu va fi întreruptă și constați că se adâncesc decalajele, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

"Este mare confuzie ce înseamnă această macrostabilitate. Am ieșit dintr-o poveste mai veche. Când eram eu mai tânăr, prin anii '90, mi se zicea: 'Ce macrostabilitate, băi, Mugure, lasă-ne! Și mortul e macrostabil'. Se sărea calul departe. Cine e mai stabil decât unul rece și pe masă? Acum, eu cred că s-a progresat, s-a înțeles că e foarte importantă macrostabilitatea. Încep discuțiile, ce e aia macrostabilitate? Noi am căutat o formulă, poate dumneavoastră (analiștii — n. r.) găsiți una mai bună", a spus Isărescu, la Conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România.

Potrivit acestuia, de macrostabilitate trebuie să avem grijă "ca de lumina ochilor".

"Orice creștere economică, dacă nu se face în condiții de echilibre, mai devreme sau mai târziu va fi întreruptă și tendința pe termen lung nu este de apropiere a nivelurilor de creștere, de reducere a decalajelor, ci, dimpotrivă, pe termen lung constați că se adâncesc decalajele. Noi am spus că de macrostabilitate, de echilibru în general, trebuie să avem grijă ca de lumina ochilor. Poate că am exagerat, poate... dar găsiți o formulare mai bună, că nu e de joacă", a precizat guvernatorul BNR.

AGERPRES/(A — autor: Florin Bărbuță, editor: Oana Tilică)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

2 Un șobolan al Securității care a supraviețuit „democrației”

3 Dragnea va anunța duminică formarea unui nou partid

4 Cine sunt cei doi medici care au creat mitul Ivermectinei ca „leac miraculos” pentru COVID-19

5 Cine sunt animalele care au umplut de sânge un activist de mediu şi doi jurnalişti, într-o pădure din Bucovina