Israel: Benjamin Netanyahu, interogat din nou de poliție (presă)

Israel: Benjamin Netanyahu, interogat din nou de poliție (presă)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu ar urma să fie interogat din nou joi de polițiștii care anchetează două presupuse cazuri de corupție, a relatat presa locală, citată de AFP.

Poliția a refuzat să confirme audierea, la fel ca în precedentele cazuri în care Netanyahu a fost interogat.

Într-una dintre anchete, Netanyahu este suspectat că a primit, ilegal, cadouri de la personalități foarte bogate, printre care miliardarul australian James Packer și un producător de la Hollywood, Arnon Milchan. Valoarea totală a acestor cadouri a fost cifrată de mass-media la zeci de mii de dolari.

O altă anchetă încearcă să stabilească dacă el ar fi încercat să încheie un acord secret cu proprietarul ziarului Yedioth Ahronoth pentru o acoperire favorabilă din partea cotidianului israelian.

Netanyahu a negat mereu orice neregulă și s-a declarat victima unei campanii pentru a-l înlătura de la putere.

El nu a fost pus oficial sub acuzare până acum. Potrivit ministrului Justiției, Ayelet Shaked, el nu va fi nevoit să demisioneze dacă va fi inculpat.

În vârstă de 68 de ani, Netanyahu, în fruntea guvernului din 2009 după un prim mandat între 1996 și 1999, a fost suspectat în diferite cazuri și în trecut, însă nu a fost anchetat niciodată.

Aparent fără rival pe scena politică, el a depășit cei 11 ani de putere și ar putea bate recordul de longevitate al istoricului David Ben Gourion, fondator al statului Israel, dacă actualul său mandat va fi dus până la capăt, în noiembrie 2019.

Doi dintre apropiații săi au fost interogați în această săptămână în mai multe rânduri de polițiști care anchetează presupusele nereguli din jurul vânzării de către Germania spre Israel a trei submarine militare ale gigantului industrial ThyssenKrupp, Netanyahu nefiind însă acuzat în acest dosar.

Procurorul general a informat-o în septembrie pe soția premierului, Sara Netanyahu, că ar putea fi judecată pentru că a cheltuit zeci de mii de dolari pe mese extravagante din banii contribuabililor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...