Israel: Benjamin Netanyahu şi-a prezentat duminică în parlament noul guvern de uniune

Israel: Benjamin Netanyahu şi-a prezentat duminică în parlament noul guvern de uniune

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a prezentat duminică în parlament noul guvern de uniune convenit cu fostul său rival Benny Gantz, relatează DPA şi Reuters.

'Aceasta este o zi importantă pentru statul Israel', a declarat Netanyahu în Knesset, cu ocazia ceremoniei de învestire a guvernului, care vine după trei runde de alegeri încheiate nedecis, un an şi jumătate de paralizie politică şi o amânare de ultim moment de trei zile.

'Noul guvern a fost format cu sprijinul majorităţii Israelului şi va fi guvernul tuturor israelienilor', a adăugat el.

'A sosit timpul să extindem legea israeliană asupra coloniilor (evreieşti din Cisiordania ocupată - n.red.) şi să începem un nou capitol în istoria sionismului', a mai spus Netanyahu. Acest pas va aduce mai aproape pacea cu palestinienii şi va fi realizat în coordonare cu Statele Unite, a continuat premierul.

Discursul său a fost bruiat de deputaţi din opoziţie, printre care Ahmed Tibi de la Lista Comună Arabă.

Cu un număr record de 36 de miniştri, cabinetul de uniune va fi cel mai numeros din istoria Israelului, o reflectare a negocierilor prelungite pe mai multe săptămâni, finalizate cu un acord care i-a întărit lui Netanyahu reputaţia de supravieţuitor politic.

Benjamin Netanyahu, al cărui proces pentru acuzaţii de corupţie va începe duminica viitoare, va împărţi prin rotaţie şefia executivului cu rivalul său centrist Benny Gantz.

Netanyahu, liderul partidului de centru-dreapta Likud, va fi primul care va conduce noul guvern, pentru o perioadă de 18 luni, după care acesta ar urma să fie preluat de Gantz, de la Alianţa Albastru şi Alb, din noiembrie 2021.

Învestirea, programată iniţial să aibă loc joi, a fost amânată în ultimul moment, pentru a-i lăsa lui Netanyahu mai mult timp la dispoziţie pentru a repartiza portofoliile în interiorul Likud.

Benjamin Netanyahu, singurul şef de guvern din istoria Israelului inculpat în timpul mandatului, urmează să fie judecat din 24 mai pentru fraudă, abuz de încredere şi mită în trei dosare distincte. El se declară nevinovat şi victima unei 'vânători de vrăjitoare'.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria