Israel: Benny Gantz declară că vrea ca el să fie prim-ministru al unui guvern de uniune naţională

Israel: Benny Gantz declară că vrea ca el să fie prim-ministru al unui guvern de uniune naţională

Benny Gantz, marele rival al premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu la alegerile parlamentare anticipate, a afirmat joi că vrea ca el să fie prim-ministru al viitorului guvern de uniune naţională destinat să scoată ţara din impasul politic, potrivit AFP.

La două zile după legislative, rezultatele încă provizorii creditează partidul Likud al lui Netanyahu cu 31 de mandate din cele 120 ale Knessetului (parlamentul), faţă de 33 câte a obţinut formaţiunea Kahol Lavan ('albastru-alb') a generalului în rezervă Benny Gantz.

Prin adăugirea aliaţilor lor cunoscuţi şi potenţiali, partide religioase şi/sau foarte orientate spre dreapta pentru Netanyahu, şi formaţiuni de stânga sau arabe pentru Gantz, fiecare tabără numără 56 de deputaţi, sub pragul de 61 de mandate necesare pentru a obţine o majoritate în parlament.

În cursul zilei de joi, premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu a surprins ţara, întinzându-i mâna generalului (r) Gantz pentru a forma un 'guvern de uniune', după ce pledase anterior pentru formarea unui guvern de dreapta.

'Israelienii vor un guvern de uniune', a reacţionat în cursul după-amiezii Benny Gantz. Dar 'eu vreau să formez acest guvern cu mine în fruntea lui (...) Noi vom asculta pe toată lumea, dar nu vom accepta să ni se dicteze lucrurile', a adăugat el, înaintea unei reuniuni cu reprezentanţi ai formaţiunii sale.

'Partidul albastru-alb a câştigat şi la ora la care vă vorbesc noi avem 33 de locuri, în timp ce Netanyahu nu a obţinut o majoritate suficientă pentru a forma o coaliţie aşa cum spera', a mai spus Gantz, fost şef de stat major al armatei israeliene.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin va demara duminică consultările pentru desemnarea viitorului prim-ministru, a indicat joi serviciul său de presă, în timp ce rivalii în recentele alegeri legislative - premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi generalul (r.) Benny Gantz - ambii aspiră la această funcţie.

'Preşedintele va începe duminică o rundă de consultări cu toate partidele alese în Knesset şi va continua apoi discuţiile cu candidaţii recomandaţi pentru a forma guvernul', a indicat serviciul său de presă într-un comunicat.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

4 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

5 Proștii votează, cefele groase din Servicii încasează / Fiul unui general STS ajuns liberal, contracte grase cu…