Israel: Benny Gantz declară că vrea ca el să fie prim-ministru al unui guvern de uniune naţională

Benny Gantz, marele rival al premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu la alegerile parlamentare anticipate, a afirmat joi că vrea ca el să fie prim-ministru al viitorului guvern de uniune naţională destinat să scoată ţara din impasul politic, potrivit AFP.

La două zile după legislative, rezultatele încă provizorii creditează partidul Likud al lui Netanyahu cu 31 de mandate din cele 120 ale Knessetului (parlamentul), faţă de 33 câte a obţinut formaţiunea Kahol Lavan ('albastru-alb') a generalului în rezervă Benny Gantz.

Prin adăugirea aliaţilor lor cunoscuţi şi potenţiali, partide religioase şi/sau foarte orientate spre dreapta pentru Netanyahu, şi formaţiuni de stânga sau arabe pentru Gantz, fiecare tabără numără 56 de deputaţi, sub pragul de 61 de mandate necesare pentru a obţine o majoritate în parlament.

În cursul zilei de joi, premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu a surprins ţara, întinzându-i mâna generalului (r) Gantz pentru a forma un 'guvern de uniune', după ce pledase anterior pentru formarea unui guvern de dreapta.

'Israelienii vor un guvern de uniune', a reacţionat în cursul după-amiezii Benny Gantz. Dar 'eu vreau să formez acest guvern cu mine în fruntea lui (...) Noi vom asculta pe toată lumea, dar nu vom accepta să ni se dicteze lucrurile', a adăugat el, înaintea unei reuniuni cu reprezentanţi ai formaţiunii sale.

'Partidul albastru-alb a câştigat şi la ora la care vă vorbesc noi avem 33 de locuri, în timp ce Netanyahu nu a obţinut o majoritate suficientă pentru a forma o coaliţie aşa cum spera', a mai spus Gantz, fost şef de stat major al armatei israeliene.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin va demara duminică consultările pentru desemnarea viitorului prim-ministru, a indicat joi serviciul său de presă, în timp ce rivalii în recentele alegeri legislative - premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi generalul (r.) Benny Gantz - ambii aspiră la această funcţie.

'Preşedintele va începe duminică o rundă de consultări cu toate partidele alese în Knesset şi va continua apoi discuţiile cu candidaţii recomandaţi pentru a forma guvernul', a indicat serviciul său de presă într-un comunicat.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 BREAKING Acord istoric în UE! Pachet de ajutor de 500 de miliarde de euro!

recomandări

Te ia DNA: Tutulan Rica - Baron local

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cascadorii halucinante pe skiuri