Israel: Benny Gantz i-a cerut lui Benjamin Netanyahu să demisioneze

Israel: Benny Gantz i-a cerut lui Benjamin Netanyahu să demisioneze

Liderul Partidului Kahol Lavan (Albastru-Alb) i-a cerut sâmbătă premierului Benjamin Netanyahu să demisioneze, la două zile după ce procurorul general al Israelului a recomandat punerea sub acuzare a acestuia în urma unei anchete de corupţie desfăşurată timp de mai mulţi ani, transmite dpa.

Gantz a cerut ca Netanyahu "să respecte deciziile sistemului juridic din Israel, în fruntea căruia se află oameni numiţi chiar de el, şi să respecte voinţa majorităţii poporului de a-şi da demisia din funcţie şi de a lupta pentru nevinovăţia sa".

Netanyahu a devenit primul şef de guvern israelian care se confruntă cu o punere sub acuzare, după ce procurorul general Avichai Mandelblit a recomandat aceasta pentru fraudă, încălcarea încrederii şi luare de mită în trei cazuri separate de corupţie.

Anunţul de joi survine la zi după ce Gantz nu a reuşit să formeze guvernul în urma alegerilor neconcludente din septembrie. El a primit mandatul după ce Netanyahu nu a reuşit să formeze o coaliţie de guvernare.

Tot sâmbătă, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Tel Aviv, Gantz a cerut liderilor partidului lui Netanyahu să fie de acord cu un guvern de unitate şi cu un premier rotativ, astfel încât prim-ministrul să îşi poată rezolva problemele legale şi apoi să îşi reia funcţia.

"Voi fi prim-ministru în primii doi ani", a spus Gantz. Dacă va fi achitat, Netanyahu ar putea să îşi reia după aceea funcţia.

"Aceasta este singura alternativă pentru a evita organizarea de noi alegeri", a adăugat Gantz.

Drumul este acum liber pentru ca toţi cei 120 de membri ai Knesset-ului să încerce să creeze coaliţii, ceea ce reprezintă o premieră pentru Israel.

Parlamentarul Likud Gideon Sa'ar a cerut sâmbătă organizarea de alegeri primare în cadrul partidului în termen de 21 de zile pentru a da şansa unui nou lider de partid să încerce să construiască o coaliţie.

Likud, formaţiunea politică a lui Benjamin Netanyahu, şi Kahol Lavan (Albastru-Alb), partidul lui Benny Gantz, au ieşit la egalitate în alegerile parlamentare anticipate din 17 septembrie. Netanyahu a eşuat în încercarea de a forma o coaliţie de guvernare. Această misiune a fost apoi încredinţată lui Benny Gantz, care a eşuat, la rândul său. Pentru a evita organizarea unui al treilea tur de scrutin în mai puţin de un an, preşedintele Reuven Rivlin a însărcinat săptămână această Knesset-ul să găsească un premier pentru a scoate Israelul din acest impas politic. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Șeful „Grupului Mozart”: „Puțini din armata SUA au experimentat intensitatea cu care luptă ucrainenii”

2 VIDEO Hai cu dezmembrarea! / O uzină rusă anunță că a trimis un tren cu tancuri de ultimă generație în Ucraina

3 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone

4 ULTIMA ORĂ Ucraina a doborât în două zile avioane multirol rusești în valoare de peste 130 de milioane de dolari

5 Demiteri și arestări la vârful Armatei Rusiei