Israel: Creşte presiunea asupra premierului Netanyahu, pe măsură ce protestele au intrat în a 11-a săptămână

Israel: Creşte presiunea asupra premierului Netanyahu, pe măsură ce protestele au intrat în a 11-a săptămână

Sute de mii de israelieni au ieşit din nou în stradă sâmbătă pentru a protesta împotriva controversatelor reforme judiciare ale guvernului religios de dreapta, pe care criticii le denunţă ca antidemocratice, informează dpa, relatează Agerpres.

Proteste în Israel FOTO Profimedia

Presa estimează că aproximativ 250.000 de persoane au luat parte în a 11-a săptămână de proteste. Manifestanţii au mărşăluit prin centrul Tel Avivului cu steaguri israeliene şi pancarte pe care scria: "Nu dictaturii" şi "Israelul încă nu este Iran".

Mitinguri de protest au avut loc şi în oraşele Ierusalim şi Beer-Şeba. S-au făcut arestări izolate şi au avut loc incidente violente în care susţinătorii reformelor au atacat manifestanţii. Liderul opoziţiei, Yair Lapid, a condamnat pe Twitter "creşterea extremă a violenţei" şi a adăugat că aceasta nu va reduce la tăcere manifestanţii.

De mai bine de două luni, mii de israelieni manifestă împotriva reformelor propuse de preşedintele Benjamin Netanyahu, care ar permite Parlamentului să anuleze deciziile Curţii Supreme cu majoritate simplă. În plus, politicienii vor avea o influenţă sporită în numirea judecătorilor.

O amenințare la adresa democrației

Criticii văd acest lucru ca pe o ameninţare la adresa separării democratice a puterilor. De asemenea, se tem că reformele i-ar putea permite premierului Netanyahu să scape de condamnare în procesul său de corupţie, aflat în desfăşurare.

Coaliţia de guvernământ vrea să accelereze elementele de bază ale controversatei reforme până la sfârşitul lunii, o intenţie în legătură cu care mulţi se tem că ar putea determina o instabilitate şi mai mare. Premierul Netanyahu a respins miercuri o propunere de compromis a preşedintelui Isaac Herzog, apreciind că nu este echilibrată şi nu ar face decât să consolideze situaţia actuală. Opoziţia a susţinut însă propunerea.

"Nu este perfectă, dar este un compromis corect, care ne permite să trăim aici împreună", a spus Lapid. În cazul în care Israelul ar intra într-un război civil, a spus el, vor fi doar perdanţi. Preşedintele Herzog a subliniat că propunerea sa a fost menită doar ca bază pentru discuţii ulterioare. Mişcarea de protest este una dintre cele mai mari din istoria Israelului şi include secţiuni largi ale societăţii. Inclusiv membri ai armatei s-au exprimat împotriva proiectului de lege. Sute de ofiţeri de elită în rezervă au anunţat că, începând de duminică, nu se vor mai prezenta la serviciu.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

4 Tablou din colecția lui Ceaușescu, găsit în Bulgaria. Ce mesaj apare pe spatele lucrării de 50 de milioane de euro

5 VIDEO Priviți, au furat țevile de aluminiu folosite la foraje geotehnice pentru Autostrada Moldovei / Muncitorii au dat de urma lor într-un depozit de f…