Israel: Cu o zi înainte de alegeri, Netanyahu pledează pentru anexarea rapidă a unor părţi din Cisiordania

Israel: Cu o zi înainte de alegeri, Netanyahu pledează pentru anexarea rapidă a unor părţi din Cisiordania

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat duminică să anexeze rapid părţi din Cisiordania ocupată dacă va câştiga luni alegerile legislative cruciale pentru supravieţuirea sa politică, relatează AFP.

"Am patru misiuni principale pentru perioada imediat următoare", a afirmat premierul în exerciţiu într-un interviu la postul public de radio, precizând că anexarea Văii Iordanului şi coloniile din Cisiordania sunt prioritatea sa.

"Nu va fi decât o chestiune de săptămâni, sper că maxim două luni", a precizat Netanyahu, în acest interviu dintr-o serie finală de interviuri cu o zi înaintea legislativelor, al treilea scrutin din Israel în mai puţin de un an, după alte două care nu au reuşit să îl departajeze de principalul său rival, Benny Gantz.

Înainte de alegerile legislative din septembrie, Netanyahu a promis anexarea 'imediată' a Văii Iordanului, fâşie de teren strategică reprezentând 30% din Cisiordania ocupată, în cazul unei victorii electorale.

Însă de la respectivul scrutin încheiat fără un învingător clar, un element cheie s-a schimbat în acest dosar: prezentarea planului SUA pentru Orientul Mijlociu, care prevede chiar anexarea Văii Iordanului şi colonii israeliene, măsuri contrare dreptului internaţional şi respinse în bloc de întreaga clasă politică palestiniană, de la laicii Fatah şi până la islamiştii Hamas.

Premierul israelian a confirmat de asemenea duminică faptul că săptămâna trecută "şi-a început activitatea" comisia "israeliano-americană" însărcinată cu stabilirea hărţii precise a teritoriilor palestiniene pe care Israelul vrea să le anexeze.

Peste 450.000 de persoane trăiesc în coloniile israeliene din Cisiordania ocupată. Populaţia din colonii a crescut cu aproape 50% în ultimul deceniu marcat de prezenţa neîntreruptă a lui Benjamin Netanyahu la putere, conform autorităţilor.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…

2 Ultimele informații certe

3 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!

4 Ăsta e șef pe la „Doi ș’un sfert”

5 Da, e fata lui Țiriac! / Voi realizați că miliardarul s-a dus cu Laurette la Mamaia?