Israel: Dizolvarea Knessetului deschide calea pentru noi alegeri, a patra oară în doi ani

Israel: Dizolvarea Knessetului deschide calea pentru noi alegeri, a patra oară în doi ani

Parlamentul israelian s-a dizolvat marţi la miezul nopţii, ceea ce duce la convocarea de noi alegeri, al patrulea scrutin în doi ani, consacrând imposibila convieţuire a premierului Benjamin Netanyahu cu Benny Gantz în cadrul aceluiaşi guvern, informează miercuri AFP.

"Căsătoria" forţată dintre cei doi politicieni a fost de scurtă durată, nu mai mult de opt luni. Va începe aşadar o nouă campanie electorală, de data aceasta pe fondul pandemiei de COVID-19 şi a procesul de corupţie al premierului Netanyahu care urmează să înceapă în debutul anului 2021. Scrutinul este programat să aibă loc în luna martie.

Termenul limită pentru aprobarea bugetului de stat era 23 decembrie. Parlamentul s-a dizolvat ca urmare a imposibilităţii convenirii unui acord în cadrul guvernului de "uniune şi urgenţă", format în aprilie de premierul Benjamin Netanyahu şi fostul său rival Benny Gantz. Saga bugetară s-a întins timp de luni de zile.

După trei alegeri soldate cu rezultate neconcludente, Netanyahu şi Gantz au îngropat provizoriu securea războiului în primăvară pentru a pune capăt celei mai lungi crize politice din istoria Israelului, aliindu-se la guvernare.

Acordul din primăvară prevedea în special o rotaţie pentru postul de prim-ministru şi adoptarea unui buget unic pentru anii 2020 şi 2021. Pentru ca această rotaţie să se poată concretiza şi astfel Gantz să poată avea acces la postul de premier anul viitor, parlamentarii trebuiau în prealabil să se pună de acord asupra bugetului, lucru care nu s-a întâmplat.

Pentru a evita acest scenariu, partidul de centru al lui Benny Gantz, Kahol Lavan (Albastru-Alb, culorile steagului israelian), a propus ca ultimă soluţie un compromis: votarea a două bugete separate, unul la sfârşitul lunii decembrie, celălalt la începutul lunii ianuarie. Parlamentarii au respins acest compromis cu 49 de voturi la 47, fără a lăsa loc de îndoială cu privire la soarta guvernului.

Prin încheierea unui pact cu Likud în primăvară, Benny Gantz a provocat disensiuni în partid, jumătate din deputaţi refuzând să se alăture unui guvern condus de Benjamin Netanyahu, acuzat de delapidare, abuz de încredere şi corupţie în mai multe cazuri.

Dacă generalul Gantz a pierdut această bătălie politică, Benjamin Netanyahu nu stă nici el prea bine, confruntându-se cu îndepărtarea colaboratorilor apropiaţi pe măsură ce se apropie data la care va compărea în justiţie la începutul anului 2021.

Fostul său ministru Gideon Saar a anunţat luna aceasta crearea propriei sale formaţiuni politice de dreapta, Tikva Hadasha (Noua speranţă), creditată deja cu locul al doilea conform unor sondaje de opinie recente. Likud rămâne în prim-planul intenţiilor de vot, deocamdată. Însă apariţia acestui nou partid şi ascensiunea formaţiunii Yamina, dreapta radicală, aparţinând unui alt fost ministru, Naftali Bennett, îi iau din electorat premierului Netanyahu care, după acest scrutin, ar putea ajunge în situaţia de a nu avea suficienţi parteneri pentru a rămâne la putere.

Dacă ultimele trei alegeri legislative din Israel au fost dueluri Netanyahu-Gantz, "dezintegrarea partidului Kahol Lavan a schimbat dinamica", a estimat Yohanan Plessner, directorul centrului de analiză din Ierusalim Institutul Democratic Israel. În consecinţă, a declarat acesta,"nici nu mai ştim cine este principalul adversar" al lui Benjamin Netanyahu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...