Israel: După 18 luni de criză, noul guvern de uniune va fi învestit duminică

Israel: După 18 luni de criză, noul guvern de uniune va fi învestit duminică

După trei runde de alegeri încheiate nedecis, un an şi jumătate de paralizie politică şi o amânare de ultim moment de trei zile, noul guvern israelian urmează să fie învestit duminică, transmite DPA.

Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului şi al cărui proces pentru acuzaţii de corupţie va începe duminica viitoare, va împărţi prin rotaţie şefia executivului cu rivalul său centrist Benny Gantz.

Netanyahu, liderul partidului de centru-dreapta Likud party, va fi primul care va conduce noul guvern, pentru o perioadă de 18 luni, după care acesta ar urma să fie preluat de Gantz, de la Alianţa Albastru şi Alb, din noiembrie 2021.

Cât timp Netanyahu va fi premier, Gantz va fi 'prim-ministru supleant', un post nou, special creat, şi ministru al apărării.

Învestirea, programată iniţial să aibă loc joi, a fost amânată în ultimul moment, exact când şedinţa din Knesset (parlament) urma să înceapă, pentru a-i lăsa lui Netanyahu mai mult timp la dispoziţie pentru a repartiza portofoliile către membrii Likud care vor intra în guvern.

Acordul între cei doi rivali a însemnat ruperea de către Gantz a promisiunii că nu va accepta niciodată să facă parte dintr-un guvern condus de inculpatul Netanyahu. Gantz a explicat însă că Israelul are nevoie de un guvern stabil pentru a combate epidemia de COVID-19.

Primele şase luni a ceea ce a fost numit 'guvernul de urgenţă naţională' se vor axa pe combatarea epidemiei şi a consecinţelor ei economice.

Israelul a trecut prin trei alegeri parlamentare în numai un an, ultimele pe 2 martie.

Benjamin Netanyahu, singurul şef de guvern din istoria Israelului inculpat în timpul mandatului, urmează să fie judecat din 24 mai pentru fraudă, abuz de încredere şi mită în trei dosare distincte. El se declară nevinovat şi victima unei 'vânători de vrăjitoare'.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Sunt acri strugurii / Andra a plecat de la „Vocea României” după numai un sezon: „Mi s-a cerut să fiu rea”

2 Făbricuța de tutișoare a României / Azi, Dana Budeanu, de care a ajuns să râdă și Mândruță!

3 Faza anului în București: Milionar cu Ferrari de 450k luând curent de la un Uber

4 Doi foști tablagii, sinecuriști PSD, eliminați de la vârful Romarm

5 Fabrica de javre a României / Azi Valentin Stan, antivaccinist