Israel: Egalitate în sondaje între principalele blocuri politice înaintea alegerilor de luni

Israel: Egalitate în sondaje între principalele blocuri politice înaintea alegerilor de luni

Blocajul politic în care se află Israelul pare că va continua şi după alegerile legislative de luni, cele mai recente sondaje plasând practic la egalitate Partidul Likud (de dreapta) al premierului Benjamin Netanyahu şi Alianţa Alb-Albastru (de centru-stânga) a rivalului acestuia, Benny Gantz, transmite dpa.

Aproximativ 6,4 milioane de israelieni sunt chemaţi luni să-i aleagă pe membrii Knessetului, parlamentul unicameral, un scrutin - al treilea în mai puţin de un an - de care va depinde soarta lui Netanyahu, inculpat pentru corupţie în mai multe dosare. Procesul său urmează să înceapă la două săptămâni după alegeri.

Conform unui sondaj publicat vineri de cotidianul conservator Israel Hajom, cele două blocuri ar obţine câte 33 de mandate din totalul de 120.

O altă anchetă apărută în cotidianul Maariv le creditează cu câte 34 de mandate, iar un sondaj realizat pentru postul de radio Kan indică un avans de un loc pentru Likud, cu 35 de mandate.

Toate sondajele confirmă că niciunul dintre blocuri nu va obţine numărul de mandate necesar pentru o coaliţie majoritară în Knesset.

Cel mai probabil, a treia forţă în legislativ va fi Lista Arabă Unită, cu 13 sau 14 locuri, în timp ce partidul ultranaţionalist Israel Beitenu al fostului ministru al apărării Avigdor Lieberman este creditat cu şase sau şapte mandate.

Sistemul electoral proporţional măreşte şansele partidelor mici de a fi reprezentate în parlament. Pragul electoral este de 3,25%, care corespunde unui număr de patru mandate.

După alegerile din septembrie, preşedintele Reuven Rivlin le-a cerut succesiv lui Netanyahu şi Gantz să formeze noul guvern, dar niciunul dintre ei nu a reuşit să strângă o majoritate de deputaţi.

În cazul unei victorii, Netanyahu va încerca anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată şi a Văii Iordanului, o măsură prevăzută în planul prezentat de preşedintele american Donald Trump la 28 ianuarie.

La rândul său, Benny Gantz a declarat că, dacă va forma guvernul după votul de luni, va lucra pentru implementarea planului lui Trump ''în cooperare cu alte ţări din regiune''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…