Israel: Netanyahu afirmă că nu va demisiona dacă va fi inculpat

Israel: Netanyahu afirmă că nu va demisiona dacă va fi inculpat

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat luni seară că nu va demisiona dacă va fi pus sub acuzare în dosare de corupţie, în contextul în care în aprilie 2019 vor avea loc alegeri anticipate, relatează AFP.

Întrebat despre acest lucru de un jurnalist israelian în cadrul unei conferinţe de presă de la Rio de Janeiro, unde efectuează o vizită oficială, Netanyahu a declarat că nu va demisiona "în caz de convocare pentru audiere de către procurorul general înainte de alegeri", o procedură obligatorie înainte de inculpare.

Premierul israelian a decis să convoace alegeri anticipate în aprilie anul viitor în special pentru a evita o inculpare în afaceri de corupţie, sondajele arătând că ar putea să-şi păstreze postul.

Din punct de vedere legal, nimic nu-l obligă pe Netanyahu să demisioneze dacă este inculpat, atâta timp cât nu este condamnat şi toate recursurile nu au fost epuizate.

Mâna dreaptă a procurorului general Avishai Mandelblit, Shay Nitzan, a declarat la jumătatea lui decembrie că a transmis biroului superiorul său recomandările sale privind trei anchete de corupţie care îl vizează pe Netanyahu, fără a preciza care sunt acestea.

În plus, poliţia a recomandat la începutul lui decembrie inculparea lui Netanyahu şi a soţiei sale Sara într-una dintre aceste afaceri.

Potrivit media israeliene, există suficiente probe pentru a-l inculpa pe prim-ministru pentru "corupţie".

"Nu am intenţia de a demisiona, în primul rând pentru că nu există nimic, în al doilea rând pentru că legea nu mă obligă să fac acest lucru", a mai spus Netanyahu, estimând că "asta ar fi o atingere gravă adusă democraţiei israeliene".

"Cetăţenii israelieni vor decide dacă eu voi fi viitorul prim-ministru", a adăugat el.

"Netanyahu, suspectat de corupţie, continuă, ca de obicei, să-i intimideze pe responsabilii de destinul său juridic", a denunţat într-un comunicat partidul de stânga "Uniunea sionistă".

Toate sondajele creditează Likud, partidul lui Netanyahu, drept formaţiunea cu cele mai multe voturi la alegeri, ceea ce i-ar da încă o dată liderului său posibilitatea de a forma viitorul guvern.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990